Доброволческа акция в двора на училището – защо, какво, как?

След доброволческата ни акция с боядисване и козметични промени в двора на едно столично училище получихме множество въпроси как сме организирали това.
Ще се опитам да опиша процеса накратко.

Но преди това малко предистория. През тази година работихме по проект „Аз съм промяната“, в който насърчихме учениците да споделят своята визия как искат да изглежда техния училищен двор и какво биха направили и сами. Събрахме проекти от 9 училища от цяла България, свързахме децата и учители инициатори с директорите, с кметовете на районите, и заедно проговорихме план как да осъществим тези промени. Голяма част от децата за първи път виждаха кмет и разбираха как се случват нещата наистина. Добрата новина е, че част от администрациите поеха реален ангажимент, а ние ще подпомогнем намесите с финансов, доброволчески ресурс. Продължаваме тази инициатива, която ни вкара в дворовете на много училища и разбрахме, че има много да се прави, но някои неща не изискват много.

През септември аз, Мая, като родител, и като представител на Сдружение „Безопасни детски площадки“, се свързах с директора на училището, в което синът ми учи, и с районния ни кмет, с молба да планираме доброволческа акция с участието на родители и граждани за някои подобрения по двора. Тримата се срещнахме на територията на училището и направихме щателен оглед къде какво има нужда и какво можем да направим като граждани, с бюджет, който не е голям, и в рамките на ден-два. Районната ни администрация се зае да подмени дъски на няколко пейки, да съдейства да окастрянето на растителност, добави още кошчета за отпадъци. Директорът на училището пое ангажимент за други дребни поправки.

Първи съвет: потърсете директора на училището или детската градина, в която искате да направите промени, и ,ако е възможно, ангажирайте общината, за оглед на мястото, за да сте наясно какво можете да направите сами, и за какво са нужни повече средства, дейностите не са от вашата компетенция, и т.н. Обърнете се към Настоятелството на училището, на детската градина, към организация, която да ви съдейства с бюджет, ако може, с набирането на доброволци, с идеи, за посредничество с институциите.

След разговор с няколко родители определихме дата за доброволческата акция с точна идея какво ще правим: в нашия случай боядисване с лак на пейките, освежаване на металните врати за футбол и кошовете за баскетбол, рисувана на игри на паважа на двора. Преди акцията отново съгласувахме с директора на училището плана и получихме разрешение за достъп в извънучебно време. Изложихме плана си и на районната администрация чрез имейл и телефонни разговори. Кметството разпространи и поканата за събитието.

Втори съвет:
Разговаряйте с ядро от съмишленици и обмислете добре идеята си. Това е доброволчество, така че е нужно освен ентусиазъм и трезва идея как общността би приела промяната, би ли поела ангажимент към мястото, за какво и на кого ще послужи.

В деня на акцията е важно да знаете, че:
– могат да се включат и 3, и 30. Затова не купувайте предварително четки и консумативи, които са зависими от броя на хората. Боя, разредител, лак, чували и ръкавици, дървен материал,….всичко това, ако сте наясно какво правите, можете да подсигурите предварително;

железария или хипермаркет за строителни материали наблизо винаги е от полза. Също и магазин и кафе за напитки и храна;

– планирайте, така че да имате на разположение цял ден.

Съвет 3: Ако ще правите промяна със собствен или споделен бюджет е важно да има ковчежник, който да следи разходите. Прегледайте цени, ако е нужно, договаряйте, но не оставяйте това за последния момент. Ако сред вас има архитект, художник, дизайнер, хора с добри умения в строителството, домашните ремонти, се възползвайте от експертизата им. Но най-важното е да знаете кой за какво отговаря и какво координира.

И накрая – колкото и да звучи „проектно“, разпространете резултатите от дейността си. Споделете ги с и другите родители, съседи, децата си – тях можете да включите в самата акция, снимайте…Това е важно, защото така се създава общност с ангажимент към мястото. Това е емоционална връзка, върху която може да надградите още добротворчество.

Насреща сме, ако можем да съдействаме!

Благодарности на всички родители, на кмета район „Триадица“ – Димитър Божилов, и на директора на 126 Основно училище „Петко Юрданов Тодоров“ – София Росен Димитров за съдействието! Заедно променяме по-добре!

Снимки: Сдружение „Безопасни детски площадки“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.