Да направим управлението на хора разбираем процес с история, в която всички герои взаимодействат активно

Аз се занимавам с журналистика, публични комуникации и любопитството, жаждата за нови знания е едно от условията да успявам. Преди около 7 години реших да премина на свободна практика в сферата предприемачество и иновации, родителство. Един от първите ми клиенти като експерт по комуникации и връзки с обществеността, беше известен български мотивационен лектор, специализиращ в управлението на екипи. Така, покрай него, аз се запознах с Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Много бързо се „намерихме“ отвъд конкретния повод и открих, че управлението на хора и екипи е много богата на теми и възможности за развитие сфера, която, за съжаление, често попада в два капана на журналистическото поле.

Първият капан, който вероятно е най-очевиден в масовите медии, е социалната и икономическа рамка на всички действия, политики и промени, свързани с управлението на персонал. Често се случва процесите, еволюцията, която определя развитието на HR-сферата, и съответно влияе на всичко останало, да остане на задна линия и неразбрана. За сметка на това в новините виждаме статистики или житейски случаи, които опростяват информацията до нищо друго, освен познати модели на страх, безпокойство, понякога облекчение, но рядко анализ на реалната цена и стойност на управлението на хора. Процесът се засилва, когато информацията се мултиплицира в онлайн средата, което виждам и предизвикателство, и като възможност, особено в сегашната ситуация.

Ковидкризата принуди новинарите да обърнат внимание на процесите в управлението на хората в екип, и да насочат въпросите си отвъд очевидните факти, които най-често потъват в забрава дни след оповестяването си. Казвам това с ясното съзнание, че мнението ми може да бъде възприето като повърхностно, но организации като БАУХ имат мисията и възможностите да помогнат на журналистите да вникнат в богатството на тематиката и да създават съдържание отвъд фактите. Управлението на комуникациите онлайн е възможност да се разсее „мъглата“ от клишета и всички пряко работещи, директно и косвено засегнати от управлението на HR-сферата, да влязат в реален диалог.

От другата страна са специализираните медии, в които често процесите в HR-сферата продължават да бъдат представени в тясната рамка на експертния разговор. Понякога дори изкушеният от темата външен читател остава дистанциран, а колко голяма е тази аудитория…Разбира се, именно там е мястото на дискусия по темата, но се пропуска възможността към темата да бъдат приобщени нововъзникващите предприемачи, хора от други сфери, чиято дейност има допирни точки с HR сферата, така че управлението на хора да развие своя пълен потенциал с огромна социална и икономическа стойност.

Част от бизнес и икономическите медии влизат в ролята на посредници или преводачи на тази информация, анализ, и се опитват да адресират прогнозите, последиците, визията за еволюцията на HR-сферата към по-широка аудитория. Този процес е добре да се насърчи. Вярвам, че и аз, със своята работа като журналист, спомагам за това. Благодаря на Геновева Бакърджиева и на Екатерина Тонова, които ми съдействат активно, когато търся своите истории зад фактите и процесите. Надявам се заедно да успеем в своята мисия на направим управлението на хора разбираем процес с история, в която всички герои взаимодействат активно.

БАУХ, честит юбилей! Желая ви нови, по-широки хоризонти за развитие и да се възползвате от възможността управлението на хора да стане още по-гъвкаво и с добавена стойност за всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.