ОТ ПЪРВА РЪКАПредприемачество и иновацииРодителство

Лятната ваканция е (не)възможна

Ако има кратка версия на реакциите на деца и възрастни при споменаването на „лятна ваканция“, според мен тя би била: „Ваканция?!“. Децата са щастливи и доволни, че дори и дистанционното училище е приключило и всички са разбрали, че за тази година „колкото толкова“. Родителите са облекчени, че могат да си отвоюват телефона, лаптопа или таблета само за работа или лично ползване и да забравят временно за всички платформи за обучение. Е, да, отново могат да упрекват децата, че стоят твърде дълго пред екраните, но това е нормалното, нали…

Вече сме отвъд средата на юни и ваканцията е възможна при извънредни обстоятелства. С маски или без тях, на 2 метра един от друг или не, и с дезинфектант в джоба или с ръкавици, лятото е тук! А въпросът, който мъчи всички родители, е един: “Къде и какво да ги правя децата?” Да, мили деца, това е задачата, която дори и учителката ви по математика не решава наум, а мисли и пише дълги словесни решения и проучва поне три източника, преди да обясни защо, какво, как и къде . Ето няколко решения, всяко от които е под условие. Така че, скъпи ученици и родители, няма грешен отговор.

 

Ваканция при баба и дядо

 
Photo by form PxHere

До преди 2020 г., ако имате налични неработещи и здрави баба и дядо, вероятно това щеше да е първият вариант. Който има внуци, да си ги гледа, както се казва. Ваканцията на село, или в друг град, дори квартал, далече от досадните родители, е най-очевидният избор, но сега пазим баба и дядо от вируса, нали? Ако си спомняте, около два месеца всички пазехме особено стриктно своите възрастни близки и днес те може би искат да си наваксат от живота. Или вече са били ангажирани да гледат малките и учениците в условия на карантина и самите те имат нужда от лятна ваканция. И в двата случая баба и дядо вече не са непременно верният отговор на задачата.


Лято в града

Photo by form PxHere

Моето детство на градско дете мина с ….градски ваканции. Тогава времената бяха други и родителите ми спокойно ни оставяха да си играем сами вкъщи или навън, без да ни следят по телефона, по цял ден. Тогава нямаше смарт телефони и тази работа вършеха скучаещите баби по пейките. Беше хубаво и поне аз нямам лоши спомени за опасни ситуации, а помня много пакости и експерименти за сметка на реда и благоустройството на кухнята, хола, терасата, двора, площадката навън…

Но днес това е почти невъзможно, нали… Дори да я няма невидимата заплаха от норвежците, по закон е необходим възрастен вкъщи за децата до 12 години, а телефонът в джоба следи всяко движение по-строго и от бабата на първия етаж, което ограничава възможностите за градски бели. Затова, скъпи родители, и тази година някой ще трябва да стои вкъщи с децата, да работи или да е в отпуска, или да командировате баба в града, ако сте „градски“. Познавам семейство с прабаба, която всяко лято идва в града да гледа почти тийнейджъра си правнук, защото сама не може да се справи с него на село, а той не желае да се откъсне от обичайните си забавления и приятели. Резултатът е градиращата заедно с температурите навън скука и за двамата. Тази година ситуацията е още по-тежка, защото хлапето общува активно с много хора, а прабаба му трябва да се пази заради крехкото си здраве.

 

На почивка с мама и татко

Photo by form PxHere

Всяко дете, независимо дали знае какво е „Синьо лято“ – скъп спомен на популярен сериал за 3-месечна морска ваканция , сладък спомен от друг век, мечтае за няколко месеца на морето или на планина, или пътешествия без спир, тоест дим да го няма от скуката на дома. Но тримесечните ваканции са мит от далечно минало и малко семейства могат да си позволят подобни бягства. Особено тази година, когато и финансите, и професионалните и училищни ангажименти претърпяха криза и рязка промяна.

Разбира се, винаги има седмица или две, дори три седмици или месец, в които отиваме на почивка, но тази година е възможно много семейства да се ограничат до дълги уикенди при баба и дядо, на вилата, при приятели извън града, затова да се върнем към варианта „градска ваканция“.

 

Лятно училище/занималня или лагери в и извън града


С времето открих, че ако премахна усещането за задължение и оценки от идеята за учене, и си представя летните заниманията като възможност за научаване на нови умения, на интересни факти и споделен опит и пакости с добра компания, летните занимални са приятно разнообразие в дългите градски и горещи дни. Например кога друг път да се науча да си сглобя самоделна ракета, или да разчитам карти като пират, да опозная скрити места в града, в който живея, да взривя фойеверки с пълното одобрение на възрастните, освен през лятото. През ваканцията, когато няма оценки и домашни, когато играта е ЦАР, е толкова по-лесно и полезните знания да се сместят неусетно сред идеите за бели.

Тази година темата ми е особено актуално, защото след три месеца домашно обучения в предучилищна група, моят син вероятно трудно ще влезе в ритъма на неизбежния първи клас с чинове, ченгелчета и математика, и с междучасие, за негова радост.

В търсене на вариант, с който да улесня адаптацията му като ученик за първи път, а и да го настроя към промяна на обстановката – с нови приятели, преподаватели, различни изисквания, прецених, че няколко седмици лятно училище, е добър вариант. Така по-леко ще премине от градински към учебен режим.

В опит да бъда и забавна, и разумна майка, открихМисия лято 2020 на център Smarty Kids – Стрелбище и Оборище в София. Вече познавах Алекс, мениджър на центъра, от уроците по ментална аритметика на Митко. Тогава тя го увлече в математически игри и аз ѝ простих за изписаните сборове и изваждания на стената в антрето.

Това лято, докато ние с баща му работим повече през лятото, отколкото през пролетта, а бабите му – също, Митко ще се подготвя за първи клас със Смарти.

Бъдещият ученик прие с радост идеята, заедно с още 4-5 деца, да играе, спортува и да чете или пише, но „по малко“, ако така няма да бъде постоянно с родителите си или вкъщи на климатик с баба си, извън почивката. 11-седмичната програма на „Мисия лято 2020“, съобразена с новите здравни изисквания, е повече от разнообразна – включва посещения на музеи, разходки и спорт… Всяка седмица е тематична, включва работа по собствен проект, и това улеснява родителя да планира и според интересите на детето си. Програмата включва много активни игри, на открито, а също и четене, смятане, рисуване, конструиране…
Поисках и аз да се запиша, но Алекс и колегите ѝ нямат достатъчно време за динозаври в игрите като мен, а търсят пъргави мозъчета и крачета за летни приключения.

Групите са до 5 деца, при точно разписани правила за безопасност, помещенията за игра и занимания се дезинфекцират, …и за да не ви отегчавам, вижте предложението им. Храната се приготвя от вкъщи за по-голяма сигурност.

Записването е седмица за седмица и това е много удобно за бюджетно планиране или по интереси. Ако решите и вашето дете да се включи в това приключение, ох, не ми се иска, но ще ви споделя какво ми предложиха – ако в коментар на анкетата за записване впишете SMRT, цената и за вашия малък изследовател, пират, космонавт или журналист ще падне до 180 лв. на седмица.

И макар че Smarty Kids няма да ми реши изцяло задачата „лятна ваканция“, това е едно от моите правилни решения, за което искам Отличен (6) по планиране. Останалото е…лято, а през лятото всичко е възможно!

 

 

Всички снимки, с изключение на „Мисия лято“ са от PxHere 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.