Магия без хартия

И така, разполагате с малък апартамент и с един малък активен и любознателен 6-годишен любопитко. Апартаментът е константа, имайки предвид обстоятелствата, докато хлапето е променлива, която:

  • иска да рисува кораби, ракети, извънземни и Хари Потър, но опитите са повече от наличната хартия.
  • иска да пише, да смята, да прави самолети, птици, кораби, ракети, тоест в резултат на това подръчните материали са на привършване.
  • обикновено разнася творчеството си в цялата къща и му губи следите. Аз го намирам и го събирам.

Какво ще направите?

Очевидно хартията и стените са изчерпаем ресурс, а детското въображение не е. В същото време нито желая, нито е препоръчително да спра желанието му да се развива, учи, забавлява, защото междувременно аз трябва да работя също от вкъщи. Няколко стени вече съхраняват да ги наречем скални рисунки, които приемам като еклектична нотка в дизайна на дома ни. Който има деца, няма бели и чисти стени – стара поговорка. Затова потърсих налични и бързи решения, което изключват постоянно закупуване на хартия поради финансови и еко причини. Ето няколко предложения с техните предимства и недостатъци:

✓ Черна/ магнитна дъска за рисуване. Отличен избор, ако имате нужда от повече пространство за творчество и училището ви липсва. В нашето относително малко жилище това се оказа лоша идея, защото дъската за възрастни, за офис цели заема много място, а специалният маркер не се чисти от стените.

Това се оказа голям проблем, също защото малкият художник обикновено не се справя добре със спрея за почистване и друг трябва да довърши работата. Или да приеме действителността, такава каквато е.

✓ Стена с Escreo боя за писане. Това е български продукт за т.нар „бяла дъска“, която се използва много в офисите на споделените места за работа, в много компании, училища, а също и в домакинства с малки деца. Мие се и позволява многократно писане, рисуване и планиране.

Аз също се бях насочила към този вариант и вероятно ще го приложим при следващо боядисване на дома ни, но засега се въздържам. Причината да нямаме бяла стена у дома е, че синът ни не обича да се ограничава до една повърхност и площ, въпреки нашите молби, препоръки и …..досаждания. Засега той рисува, където го свари вдъхновението, затова ще изчакаме.

✓ Writing tablet или таблет за рисуване/ продукти на базата на рисуване с вода. Имаме го от около година и го използваме много, когато сме на път. Той работи на принципа на комплектите за рисуване с вода. Със специална пластмасова писалка се пише върху повърхността и след това тя се трие с натискане на бутон. Също както и при детските комплекти, недостатъкът е, че се рисува само с един цвят. Също така рисунката съхне бързо и цветовете, ако са налични, се размазват.

На дъската/устройството няма разчертани редове, а фонът е единствено бял или черен. Оказва се, че този тип таблет или подложка са отличен вариант за път или за чертежи, но не и за един вдъхновен художник.

✓ Тетрадка Креатино. Открих я случайно, когато търсих подходящо решение за бъдещия първокласник, който да се учи на правопис, да рисува, пише и смята на основните типове редове и в квадратчета, но да има вариант за лесно триене, бърза корекция и нови опити без излишна загуба на материал.

Креатино е тетрадка с 40 страници, с триеща се повърхност, с 4 стандартни видове страници (празни, с редове, с точки, с квадратчета), които са подходящи в различни ситуации. Тя е създадена от български стартъп и засега е популярна по-скоро сред ИТ професионалистите, предприемачи и мениджъри, на които им се налага да правят много записки, планирания и т.н.

 

Креатино се оказа най-подходящият избор за мен, поради няколко причини:

  • може да се пише, рисува, чертае, каквото друго правите, на общо 40 т.нар. „бели дъски“ за многократна употреба. Както твърдят от фирмата производител, листовете могат да заменят тетрадка с около 1000 листа, което е финансово облекчение, нали?
  • още по-хубаво – за разлика от стандартните „бели дъски“ по тези листове може да се пише и с обикновени флумастери, макар и с възможност от леко размазване. Какво облекчение! Свърши се с графиката, време е за цветни фантазии и анимация върху платно за многократна употреба. Е, ако нещо не стане, трием канавата с мокра кърпа, но вкъщи имаме повече мокри кърпи, отколкото сухи, а понякога работа върши и навлажнена салфетка. Разбира се, след десетия шедьовър могат да останат малки следи върху страницата, но те не пречат сериозно.
  • листовете са свързани гъвкаво, тоест могат се местят, супер лесно премахват и добавят, според идеята на малкия иноватор и да се подреждат по тема, по проект, или по цветове, ако желаете. Те не се „късат“, а запазват своята цялост, могат да се „закачат“ на магнитна дъска, на хладилника, тоест пътят от скицата до изложбата е съкратен и е многократен Ако нещо трябва да остане за поколението, го снимаме.
  • тетрадката е еко. Тя се рециклира (предимно в категория пластмаса), включително кориците (предлагат се няколко по избор), захващането и самите страници. Това е успокоение за зеленото ми сърце, макар че ние използваме двустранно и стандартните листове.
  • най-забавното: оказа се, че от Креатино стават страхотни самолетчета и кораби. Е, ако някой те уцели с него, малко боли, но подозирам, че щом е възможно, ще можем да играем и на „фунийки“ с тях.

И последно, подозирам, че тази тетрадка ще става и за преписване в училище. Пишеш, помагаш на другарчето, триеш… Ей, мошеници са създателите на Креатино. Представете си клас с такива тетрадки, в който учениците си разменят есета, задачи, чертежи, тайни и ги прилагат без следи в тетрадките си.

Аз няма да споделя този хак на моя 6-годишен бъдещ ученик. Ще го оставя да го открие сам, щом отиде в училище. Дотогава ще рисува, пише, смята от 1 до 100 и ще се чуди къде изчезват буквите. Магията вече има ново име, а именно: Креатино!

Ще се радвам, ако тази идея ви е полезна и ви помогне в тези дни на изпитание за творческите възможности. Желая ви хубави дни заедно с Креатино!

За връзка с Креатино, пишете на производителите му тук- https://gamifinno.com/kreatino/

Снимки: Креатино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.