Първокласен шопинг без стрес и с мисъл

Днес ще си говорим за тетрадки, моливи, боички и т.н. за първи клас.

Не знам за вас, но ние имаме по много и в различно състояние боички, флумастери, тетрадки, блокчета, пластелин и каквото друго се сетите вкъщи и за градината още от поне две години. Ако не греша някъде откъм втора група, тоест откъм 4-годишна възраст децата в предучилищната система, вероятно и другите извън нея, играят, учат се със същите или подобни пособия, както в първи клас.

Затова още преди да получа, всъщност още не съм официално списъка за първи клас, аз направих преглед на това, което имаме в наличност и в състояние, което позволява необходимите неща да се използват в училище и за учене вкъщи. По време на изолацията купихме допълнително разни занимавки, така че се оказа, че имаме дори малък запас тетрадки и блокчета, разни дреболии…
Това, което ме учуди, беше, че след края на кампанията за първи клас през юли, въпреки че питах поне два пъти, не ми дадоха списък за първи клас. Казаха ми да изчакам до септември. Но аз предпочетох да избегна суетнята, ходенето по физически магазини и да се справя с това извън сезона, за да може и ако иска, и Митко да се включи плавно в подготовката. Последното не се случи съвсем, защото синът ми не прояви особена суета или интерес към избора на моливи или шарката на несесер например. Само поиска да няма еднорози.

И така, първи съвет – прегледайте какво имате и от какво действително имате нужда.

След няколко сверки на списъци от различни години и училища, налични онлайн, видях какво се повтаря и определих какво да купя. Оставих някои специфични неща – като пластмасови букви и цифри, мушама за рисуване и др., подвързии и етикети за последно. Отидох на маркетинг проучване в кварталните книжарници и в голям магазин, за да видя цени, разцветки, да попитам продавач консултант, да проверя наживо модели раници, да разбера какво се ползва в нашето училище от други родители и т.н. След това показах каквото бях избрала или няколко варианта на бъдещия първокласник, той каза кратко „да“ или „не“ и това беше.

И така, съвет номер две – направете сами проучване какво ви трябва и пазарувайте обмислено, а не под стрес или кампанийно.

Възползвах се от ранна кампания на голяма верига книжарници за тетрадки на цена извън сезона, и за някои дреболии. Но за всичко останало се доверих на Книжарница 11 на Силвена, от чиито блог взех ценни съвети за избор на раница например. Тя отдели време извън работата си и 4-те си деца, за да ми помогнe да избера онлайн продукти с отлично качество и добра цена, даде ми обратна връзка и ми достави всичко вкъщи. Така избегнах физическите магазини и най-важното, бях уверена в поръчките, които бяха одобрени и от Митко. Не на последно място, подкрепих малкия бизнес, което ми е мисия като потребител.

И три – ако нямате суетен бъдещ ученик, или не изпитвате пълно удоволствие от шопинга в натоварено време, пазарувайте онлайн. Подкрепете малките книжарници.

И последно – ако все още се чудете букет/и или нещо друго да купите за учителите на децата си за първи клас, вино може би.., помислете защо не…книга за училищната библиотека. Стартира национална кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ с такава цел, а и това е споделен подарък за ученици и учители. Какво по-хубаво, нали…

Снимка: https://www.needpix.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.