Робо дните на моя живот

Моите робо дни започнаха преди около 6 години. Тогава, може би на кръщенето или на рождения ден на 7-годишния ми син, му подариха два робота. Единият – около 80 см, шумен и ходещ, и втори – пищящ и танцуващ. И двата са здрави и работят.

С това робонахлуване тишината напълно смирено и безусловно си тръгна от нашата къща. После армията роботи се увеличи, конструкторите също, Митко тръгна на уроци по ментална математика, по роботика и програмиране, и в къщата на хора на словото и правото от 20 век се озовахме с бъдещ инженер, програмист или нещо такова от бъдещето, подобрена версия на своите дядовци.

Покрай неизбежната роботизация вкъщи и аз започнах да се ограмотяваам по отношение на технологиите в образованието и роботиката и дори и професионално се специализирах в това. Това се оказа неочакван, но благоприятен завой за мен, така че съм доволна, че моята отвеяна в думи глава, с открито презрение към математика и точни науки, се преземи успешно и плавно в съвременния дигитален свят на логика и технологии от нов ред.

Всичко това ме доведе до запознанството с Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), който ме разпозна като един от гласовете на четвъртата власт и родител с достатъчно капацитет да говори за това как да се популяризира образователната роботика.

Поканата да участвам в Робо дните 2020 беше неочаквана възможност, която аз приех като признание и предизвикателство да разкажа как изглеждат технологиите в образованието от другата страна – тази на потребителите, на журналистите и хората на думите и комуникациите, които ги превръщат в социални и икономически, маркетингови послания.

Ако темата ви интересува, не пропускайте онлайн форума на 19-20 септември в София Тек Парк. Ще има изложение и дискусии с истински експерти по темата от бизнеса, от неправителствения сектор, от оброазователната система. Аз ще участвам в панела по темата „Популяризация на роботиката в България. Състезанията по роботика и ролята им в намирането на таланти“ от 11,40 часа, в неделя, 20 септември 2020 г.

Вземете си безплатен онлайн билет и не пропускайте възможността да се подготвите за робо дните на своя живот в бъдещо време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.