С маска на училище

Поради много причини, тази година децата ще избират маска не само за Хелуин или за кукерски празници, а още през септември. Обичайно родителите се интересуват от маска за защита на детето си от смога, прахта, алергените и замърсяването като цяло, щом настъпят по-студените месеци от ноември до март. Тогава за децата с астма или с други сериозни респираторни заболявания настъпват лоши времена, а дори и здравите деца страдат от тежкия въздух.

Тази година ни изненада с нови причини да се замислим сериозно за защита на децата ни от разпространението на вируси по въздухо-капков път с маска. Да, говоря за Covid-19, но това е само повод да затвърдя своето мнение, че качествена маска с филтър и с клапи не е излишна в големия град, дори и без извънредна заплаха.

Ще си опитам да ви помогна да изберете за своето дете маска, която да го защити, но и да не му пречи и на закрито, където се изисква след 7-годишна възраст, в коридорите на училище, и навън, когато въздухът не е само приятел.

Размерът има значение
.

Ще започнем с очевидното. Има маски за деца и за възрастни. Също както при дрехите или шапките размерът има значение, затова не е едно и също дали вие и децата ви ще ползвате един и същ вид маска, която не е съобразена с особеностите на лицето ви.

На пазара има разнообразие от маски за деца и възрастни, които са съобразени с възрастта по десен и размер, но също толкова важно е и да видите как се захваща. Често обикновените ластици дразнят нежната кожа около ухото, опъват я, понякога връзките бързо се отпускат и не осигуряват плътен слой площ за обдишване. Затова изберете маска с меки, но здрави ластични захващания, които не се късат лесно, но и не са твърде стегнати. Захватът зад ухото прави маската по-компактна и „държи“ пространството вътре добре „затворено“, без да влиза въздух отвън.

Накратко преди да избирате маска по цвят, вид или размер „на око“, премерете обиколката на главата на детето откъм темето, пробвайте с шал, бандана, кърпа как се чувства комфортно и тогава сравнете с предложените ви предпазни средства по размера на вашето дете. Попитайте и огледайте как се захваща маската.

Не съдете за маската по картинката

Да, маските за деца обикновено се различават от тези за възрастните по цветовете. Те са шарени, с картинки, с цел да свалят напрежението от ограниченията и създадат положителна нагласа у малките към този, особено сега, по-скоро нов аксесоар. Но качествените маски за деца се отличават и по тъканите.

Нека кажем, че обикновените, еднократни маски, също както при възрастните, не се препоръчват да се носят повече от 2 часа сумарно. Еднопластовите платнени предпазни средства, от своя страна, са за многократна употреба, но без филтър не защитават добре както от замърсяванията на въздуха на открито, така и на закрито. Те са подходящи за инцидентна употреба, ограничена във времето, и на места без сериозни потенциални алергени, замърсявания, вероятност от вирусно заразяване.

Банданите са добър вариант, но те лесно се смъкват, нямат вариант за допълнителна или качествена филтрация и макар и привлекателни като визия, са с по-малко здравни предимства спрямо маските с възможност за смяна на филтъра. Те са подходящи за кратки престои в закрити помещения, или в трафик.

Маските с филтър и с клапи за деца поемат голяма част от замърсяванията, но изискват от нас, родителите, и децата, да знаем как да си служим с тях. Потърсете маска с защита с FFP2 сертификат, която филтрира поне 90 % от стандартните замърсявания на външния въздух. Проверете с колко филтри е маската и как се поддържа.

Филтърът е много важен. За децата не е подходящото да използват маски с филтри тип подръчни материали – плат, салфетки, превързочни материали, защото лесно ще се губят и няма как да следите дали работят.

Маските не са еднократна инвестиция

Всеки родител знае, че понякога детските стоки са скъпи, защото бързо излизат от употреба. Такъв е случаят с част от играчките, с тематични дрехи и аксесоари…Маските, очевидно, вече са част от задължителните елементи от облеклото ни, и затова е добре да пресметнем кое колко струва. Дали си струва ежеседмичната редовна покупка на еднократни маски или да инвестираме в 2 или 3 маски за многократна употреба, със сменяем филтър, които да служат дълго. Понякога цената е фактор за това решение, но на пазара има достатъчно разнообразие от модели и степени на защита, които да ни дават възможност за избор – информиран и добре премислен.

Грижи се за маската, за да ти служи

С експерта от Airlief Галин Панчев формулирахме няколко кратки съвета за това как да поддържаме маската на детето си безопасна и как то само да го прави, разбира се, за какво да внимаваме при избора и при нейната употреба на открито и в затворени помещения.

• Обяснете на детето си ясно и спокойно защо е важно и необходимо да носи маска. Най-важното е да му/ѝ кажете, че маската е лична и не се споделя. Покажете и направете тренировки как да я слага и сваля, кога да го прави.

• Важно е маската да се слага и сваля с чисти и дезинфекцирани ръце. Ако е с филтър, той да не се пипа, нито се намества с мръсни ръце. Накратко: „Пипаме маската или филтъра само с чисти ръце!“.

• На закрито може да се ползва голямо разнообразие от маски, като е добре да следим за конденза в маската и да я оставяме отворена, когато не я ползваме.

• Ако детето е ученик, е важно още преди началото на учебната година или в началото да му/ѝ създадем навика да я ползва само по предназначение, не за игра. Също така да я носи в чист плик или кутия, опаковка, която няма достъп до храна или химикалки, моливи, т.н. Ако я носи навън, при придвижване пеша по пътни артерии с голям трафик, маската може да се носи и по-дълго време, но винаги с уговорката, че в парка или на чист въздух се сваля.

• И накрая, независимо какви са причините да учим детето си да носи маска, е важно да му/ѝ покажем, че това е въпрос на здраве и хигиена. Маската на Батман или Супермен са цветни, страшни и готини, но и те им служат по работа и затова и те се грижат за тях с внимание. Затова чистите и дезинфекцирани ръце винаги са преди маската!

Потърсете маската за вашето дете, която му приляга на лицето и го и се убедете, че то осъзнава защо я носи, но го прави без страх, или поне без това да му/ѝ създава физически или емоционален дискомфорт. Маската не е за игра, но има достатъчно цветни варианти, които да накарат едно дете да се усмихва и зад маската, нали…..Защо не и вашето?

Снимка: Airlief

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.