Училището на Пипи

Какво помните от своите ученически години? Може би как сте писали домашното по математика на пода в хола, или сте чели „Под игото“ часове наред, докато приятелите ви вече са били на игрището? Или още ненавиждате въпроса „какво е искал да каже поетът“, защото не знаете какво е казал той, но знаете какво усещате вие.

Е, сега можете да помогнете на детето още от началното училище да създаде здравословни навици за учене, без да пренебрегва играта, да остане будно и любознателно. Училището на Пипи в центъра на София дава шанс на децата да учат, забавлявайки се, да опознават света, без да усещат тежестта на образованието в класическата му форма.

„Мога и сам, мамо!“

Занималнята „Училището на Пипи“ работи от една година и нейният модел е резултат на дългогодишния опит, но и на детски ентусиазъм на екипа, за когото да учиш не е равно на това да скучаеш. Заниманията се провеждат в реална среда, и онлайн, като при втория вариант няма нужда от постоянна родителска намеса. Това е важно за всички ни, защото често у дома означава и хоум офис.

Училището на Пипи започва с родителя, но след това става изключителна територия на децата, които се чувстват уверени и спокойни, защото знаят своите задължения, но и споделят радостта от играта в сигурна среда. Всяка седмица семействата имат възможност за самостоятелна онлайн консултация с учителите, така че всички да останат заедно и в час, и в игрите. Учениците следват индивидуални годишни цели, акцентира се върху раздели и уроци за задълбочаване на знанията, върху развитието на умения и нагласи под формата на мисии. Всичко това се прави още в началото на учебната година, така че всичко е напълно ясно, както обичаме да бъде, ние, възрастните.

Игра, но според правилата

Разбира се, в училището на Пипи има правила. Занималнята следва изискванията на Министерство на образованието, но с подход, който съответства на индивидуалните нужди на децата – с предизвикателства за ума, с достатъчно силна, но и гъвкава дисциплина, с насърчение и с разбиране, че учителят е и приятел на своите ученици. Допълнителните занимания са съобразени с учебния план, и надграждането не “застрашава” представянето на детето в училище, нито влиза в конфликт със очакванията за възрастта или класа.

Всъщност най-малката част от следобеда на децата минава в писане на задължителните домашни от училище. Всяко дете желае и е насърчено да ги напише бързо, но отговорно, да вземе активно участие в проверката. Целта е по-скоро всички да стигнат до предизвикателствата, които децата правят сами или в група, за да научават нови неща за света, да усвояват практични добри навици.

Игрите навън са задължителни, както и приключенията. Но, за да успеят в тях, учениците трябва да се справят с мисиите си – да разрешават задачи, като задават по тях въпроси и отговарят, да се справят с внезапни включвания на нови герои и ситуации от книги или игри, да мислят извън учебниците. Така и математиката вив вид на метална аритметика, и първите уроци по правопис, граматика, са по-живи и запомнящи се.

Чета, значи разбирам

А, книгите, книгите…Т.нар. „читателски клуб“ не е тих като в обичайната библиотека. В него всички четат и слушат една основна книга, но не каква да е, а пълна с изненади. Учителят задава въпроси, обяснява нови думи, понятия и ….въвлича децата във фантастично пътуване отвъд текста. Например с въпрос как Батман ще се справи, ако попадне в приказката за Червената шапчица. Всяко дете отделно чете книга по свой избор, разказва я, споделя с приятелите си впечатления, всички рисуват и се забавляват.

Като всеки родител, вероятно сте се учудвали какви странни факти помни детето ви. Ако то е в Училището на Пипи, се подгответе да научите още повече любопитности, защото кратък текст като този: „Белите щъркели могат да изминават по 500 км на ден. Общото разстояние, което изминават по време на миграция е от 2000 до 10500 км и го преминават за около четири седмици“, води до няколко математически задачи, създадени от самите ученици, и до съчинение и упражнения по правопис, ей така, като на шега.

Заедно, но онлайн

И сега щекотливият въпрос към Училището на Пипи: „Как ще задържите вниманието на детето ми, ако сме онлайн?“. Занималнята започва в реална среда и с подготовка на децата как да боравят с компютъра вкъщи, със създаване на здравословни навици за учене в онлайн среда – с почивки от екрана, с демонстрации как учителят и ученикът взаимодействат в реално време. Така то е и технологично,и психически подготвено и уверено, че няма нужда от възрастен, щом е в клас с учителя си. Разбира се, ако знае къде е червеният молив и синьото мече.

При дистанционна форма на обучение имате избор в кои модули от програмата да се включи ученикът, така че да не пропуска важните моменти, но и да има достатъчно време за игри и занимания у дома. Създаването на общност още от началото на годината спомага децата да не търсят онлайн игри за развлечение, а да се стремят да са с приятелите си, да си говорят, играят заедно, макар и дистанционно.

Училището на Пипи приема второкласници за учебната 2021/2022

И сега важните подробности за родителите. Училището работи основно с деца от 129 ОУ, 38. ОУ и Музикалното училище в София. За следващата година занималнята набира нова група второкласници – до 10 деца, които ще започват занятия на 15 септември.

Броят на групите е ограничен, защото подборът и подготовката на учителите изисква време, а организаторите на занималнята са педантични, сериозни, и малко луди като Пипи, в това отношение.

Но, ако моето дете учеше в близост до Училището на Пипи, то щеше да е там, защото ще знам, че в него и ученето ще е забавно, и играта – сериозна.

Екипът на занималнята приема запитвания и за бъдещи първокласници, така че ни пропускайте крайния срок за записване – 30 май!

Пишете на Училището на Пипи на имейл адрес pippiafterschool@gmail.com и попълнете формата за заявка.
Посетете и ФБ страницата на Училището на Пипи или звъннете на тел. 0877100019.

Снимки: Училището на Пипи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.