Лични

Почеркът

Източник: https://pixabay.com/

В понеделник, докато кихах, кашлях и не говорех с никого по здравословни причини, подготвях статия. Заради темата научих нова дума – естерифицирам. Това е термин от хранително-вкусовата промишленост, свързан с обработката на някои масла и мазнини. Не знам дали отново ще ми се наложи да използвам тази дума, но я писах и произнасях на глас няколко пъти, за да съм сигурна, че я изписвам правилно.

В същия този ден се сетих за разговора с Иво Иванов в Свръхчовекът с Георги Ненов. В него авторът на „Кривата на щастието“ няколко пъти казва колко е важно да развиваме речника си, да учим нови думи, да взимаме в нови лингвистични ситуации. Затова реших да се опитам да уча поне по три нови думи на седмица.

Не, няма да уча нов чужд език, а ще чета повече на езиците, които разбирам, за да разширя хоризонтите си на познание. Удоволствие е. А също и мое задължение като професионалист, който пише.

Ден по-късно прочетох новината за това, че Столична община ще прави регистър с почерците на автори на знайни и незнайни графити с всякакво съдържание, за да отличи уличното изкуство от упражненията в духовитост. Експерт от общината се показа по телевизията и обясни как ей този почерк е на човек с нисък социален статус, а онзи – на артист. Беше един истински Хорейшо в полза на чистото изкуство.

И тогава аз реших на шега да изпиша нещо с ръка. На хартия. По старомодния начин. С химикал. О, боже! Ако графологът беше наблизо, вероятно щеше да ме оцени много сурово и нямаше дори да разбере за успешните ми или въздействащи публикации онлайн, нито за поетичните ми отклонения, написани с ритмични удари по клавиатурата на лаптопа. Между другото, пиша много шумно и ако буквите бяха живи, щяха да пищят от болка. Те са с един и същ шрифт, размер на буквите и са напълно еднакви по вид с тези на още милиони потребители на програмата на компютъра.

Къде останаха тетрадките, изписани ситно с младежки стихоплетствания, лексиконите…Ако ФБ изгърми или се случи нещо на лаптопа ми, нищо ръчно написано от мен ще се остане за идентификация.

През последните години аз пиша на ръка главно в случайни записки по срещи, на поздравителни картички, и най-вече на документите в офиса на куриерите. Най-често в такива случай въпросът, който оглася залата, е: „Кой пише красиво?“. Аз не пиша красиво, но поне е горе-долу равномерно, ако не е ръкописно.

Преди известно време си говорих с позната, която заедно със своя съдружничка произвежда и продава бележници за записки, които са истинско произведение на изкуството. Според нея, сред клиентите им – заможни дами от арабския свят, Великобритания, САЩ, се връща мода на писането на ръка. Те го правели с терапевтична цел. Вероятно това е същото като оцветяването на мандали на въззрастни.

Дали ще започна да пиша повече на ръка? Не знам – вероятно фината ми моторика за писане с молив или с химикал вече е по-слаба от тази на дете в първи или втори клас, което е длъжно да изписва ченгелчета и завъртулки. Преди години рисувах активно, но и това умение замря. Няма да рисувам графити, за да не попадна под ударите на закона за клепаници по обществени сгради също.

Също така писането на ръка е оголващо и изисква способност да приемаме провалите си спокойно. Това е единственият начин да понесем черновите. Тук няма delete бутон.

Може би учениците в класическото ни по дух начално образование, графити художниците и дизайнерите са единствените, които влагат в писането на ръка чувство. За останалите това е усилие и досада. Засега, след една година ми предстои първолак и ще пишем на ръка от нужда. Да видим кой ще се справи по-добре – мама или детето.

Междувременно ще уча нови думи и обещавам да ги споделям.Надявам се, дори и почеркът ми да е като още милиони потребители на word, да оставя следа със смисъла на думите, които също са…почерк, но не се оценяват от графолог. Като начало, ето думата на деня на речника Уебстър. Уф, тази я знам…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.