Роклята

Знаете ли кой е измислил дрехите?

Според мен, без да съм проверявала в енциклопедия, това е била жена. Тя се е огледала във водата на морето, езерото, локвата, възкликнала е: „Олеле, дебела съм!“ и е прекроила някакви листа или каквото е било налично в наметка.

Дрехите нямат нищо общо със срама от първия грях. Грях, грях, но и Адам, и Ева са греели след първородния грях и едва ли са били потънали в срам.Поне в началото. После Ева е забелязала, че не изглежда така добре отляво, както отдясно, и така, ето ти дреха, и в частност рокля.

Роклята, роклята… ако можех да взема една дреха в куфара си за последния ден в живота си, това би била рокла. Нося много панталони, но няма панталон, който да ти намигва така сладко, както една рокля. Дори и да е свободна като чувал, дори и да те прегръща страстно, пак тя те познава най-добре.

Преди години имах гадже, което много обичаше да ходя с рокли. Неговите мотиви бяха егоистично-сладостни. Моите – да избягвам една прекрасна червена рокля, бяха същите – чувствах се твърде…всичко. Тя обикновено водеше до разголване, а не харесвах тялото отдолу.
Няколко години по-късно с удоволствие нося същата тази рокля. Тя и днес очертава същото това тяло, променено от любов, храна и грижи, но то изглежда по-добре с рокля, отколколо голо, и това е прекрасно.
Невинността на роклята ми отпреди 15 години вече е чувственост, която ползвам за собственото си оцеляване като жена – да остана красива в собствените си очи.

Роклята, която те обича, знае кога да те прегърне през кръста, или да те обвие любовно отзад. Тя рисува извивките откъм корема плътно или с лек повей на материята скрива богатия обяд. Тя крие тайната на съзиданието и покрива следите на греховете ни спрямо тялото или сърцето ни.

Не знам дали Бог или силата над нас е жена или мъж, както спорят умните или вярващите. Знам, че трябва да благодарим на този/тази, който/която е създал/а роклята.

Роклята, която е създала Жената.
Роклята, която е превърнала Адам в Мъжа.
Роклята, която е предизвикала греха и приютила тялото с първото дете.

Тя, роклята.

Снимка: https://www.needpix.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.