Академия за иновации 2021: Конкуренцията расте

Откакто следя „Академия за иновации: Bulgaria Innovation Hackathon”, всеки път се зареждам с надежда, и то напълно оправдана, че бъдещето може да е различно, но няма е лошо. Тази година, за осми път студенти и ученици се конкурират достойно пред жури, което вече вероятно смята, че видяло всичко, но също така има и много високи критерии за избор на победителитие в хакатона. Високите им очаквания и критичният им поглед – градивен, разбира се, са резултат от няколко факта:
От над 4000 участници, обучени във формата, и повече от 370 екипа, 15% от предприемаческите идеи са стартирани и преминали към реализация. HealthIt, EduBots, ParkNShare, StudyHub, OSimplants, “Цвете в епруветка” са примери, които вдигат високо летвата.
– Студенти от над 15 университети кандидатстват в хакатона. През годините в него има голям брой проекти от университети, за които участието в акадумията е въпрос на престиж. Вече се появяват и ученици предприемачи, които не се дават лесно но по-големите си съперници.
– Журито задава въпроси, търси отговори, дава напътствия, така че да оправдае всеки един момент и всеки финансов ресурс, усилия за менторство и лично отношение, както се отнася и към собствените си проекти. Това е бизнес, но с лично отношение.
– Не на последно място – с партньори като Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Фондация Америка за България, Столична общинска агенция за приватизации и инвестиции, Софийска вода, част от Веолия, Аурубис България, отговорността за решенията е голяма, а залогът – развитието на предприемаческата среда
.

Венеция Нецова – Ангова, проектен мениджър на Академия за иновации 2021, „подсказва“ какво ще се очаква от проектите, за да привлекат вниманието на журито: да има значима идея, да се обослави важността ѝ в разрешаването на реални проблеми, да се докаже потенциала на иновативният компонент. Търси се проект с ясно дефинирана целева аудитория, с добре разработен план за действие, цели, измерители и екип. Тя казва пред Trending Topics SEE: „Жизненоважно умение е да можем да формулираме, структурираме, стратегизираме, реализираме нашите предприемачески идеи и проекти. Какъвто и кариерен път да изберат студентите, тези трансферни знания и умения ще им носят успех и ще носят стойност за нашата екосистема. Особено в момент на преход към дигитализация и дистанционно обучение“.

Димитър Серафимов от Edubots – първата ученическа компания, която спечели награда в хакатона,
съветва участниците в Академия за иновации 2021 да се възползват максимално от обратната връзка от експерти в различни области. „Академията за иновации постави липсващите за нас основи на теми като маркетинг, финанси и поставяне на цели. Лекторите ни помогнаха не само с оперативни въпроси, но чрез техния опит и желание да помогнат – ни дадоха ценни съвети за допълнително структуриране на бизнес модела и идеята. След завършването на академията, бяхме поканени да участваме и в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator, от където спечелихме първо финансиране“, пояснява той пред Trending Topis SEE.

И така, залогът е висок. Наградният фонд се състои във финансиране на идеята на екипа победител, осигурено от Европейската инвестиционна банка и посещение на европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. Но има и още много „екстри“, които създават основите на предприемачески и професионален успех. Затова е важно да си там. Срокът за регистрация е до 15 май. За останалите, които не сме студенти предприемачи, остава да бъдем с отворени очи и уши пред екраните на компютрите си на 4-5 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.