Венеция Нецова-Ангова: Студентските идеи са идеите на следващото поколение

Венеция Нецова-Ангова е инвестиционен мениджър в Innovation Starter, и се включва за втора поредна година като член на журито в Академия за иновации. Тя има опит в голяма корпорация като консултант в сферата на управленското консултиране, в публичния сектор като съветник на Министъра на икономиката през 2017 г., като проектен мениджър на редица проекти и инициативи в Innovation Starter, ABLE, Eleborate и т.н., накратко знае как стоят нещата в „кухнята“ на бизнеса и с радост и мисъл споделя опита си.

„Студентите не са обременени от професионален опит и формироване в определена бизнес или корпоративна среда, тъй че могат да погледнат по различен начин на предизвикателствата в средата. Идеи, които в основата си стъпват на убеждението, че ще се развиват и след Академията, се открояват в целеутремеността и реалистичността на плановете за изпълнение. Предприемачите са вождове, но ще трябва да намерят начин да се разбират и с останалите вождове в екипа, а именно – съоснователите“, казва тя.

Какво очаква още Вени от участниците в онлайн хакатона, четете тук. Записването за Академия за иновации 2020 продължава до края на май, така че не пропускайте възможността да спечелите голямата награда от 10 000 лв. Още две идеи ще бъдат отличени със специални награди от партньори на събитието – едногодишна стипендия и участие в предприемаческа програма.

Здравейте, защо приехте поканата да влезете в журито на Академия за иновации 2020?
 
На първо време, за мен е голяма радост за втора година да съм член на журито, тъй като то е невероятно балансирано от гледна точка на представители на бизнеса, академията и НПО сектора. Това означава, че идеите се оценяват от най-различни гледни точки – бизнес валидация и модел, научни постижения и разбира се, разрешаване на проблемите на България по иновативен начин.

В същото време, в журито срещаме имена като Андреас Бейкос, Ръководител на представителството на Европейската инвестиционна банка в България (ЕИБ), Ираван Хира, Изпълнителен директор HPE България,  ас. проф. Артур Пантелидес от Американски университет Благоевград, Николай Спасов, Главен оперативен директор TBI Bank и още много.

Как да не приемеш поканата!

Защо е важно да подкрепяме студентските предприемачески идеи и проекти?
 

Въпреки че често първоначалните идеи на студентите в сферата на предприемачеството са през розови очила, на практика често в тях се съдържа интересна, креативна идея за бизнес, която след съдействие от страна на менторите, придобива реализъм и дълбочина.

Всъщност студентските идеи са идеите на следващото поколение, които целят да разрешат структурни проблеми в средата по нов за нашата среда начин, посредством иновативен продукт, процес, бизнес модел, за да можем да създадем условията за добър начин на живот и правене на бизнес.
 
Също така студентите не са обременени от професионален опит и формироване в определена бизнес или корпоративна среда, тъй че могат да погледнат по различен начин на предизвикателствата в средата.

Какво е най-важното, което предприемачите трябва да научат на този етап от своето развитие в края на Академия за иновации 2020?
 
Да не спират да развиват идеята си, дори след Академията. Да валидират поетапно със средата и да адаптират или пивотират. Да мислят за монетизацията и бизнес плана още от начало. Да развиват мрежата си от партньори, ментори и клиенти.
 
Знаем, че предприемачите са вождове, но ще трябва да намерят начин да се разбират и с останалите вождове в екипа, а именно – съоснователите.
 
Какви са Вашите водещи критерии при избор на финалисти и победител в Академия за иновации?

Важно е идеята да адресира проблем, който е значим и обоснован и да таргетира ясно дефинирана целева аудитория. Да се покаже познаване на индустрията и конкуренцията – чрез проучване и валидация. Важно е и дали идеята се основава на иновативен продукт, услуга, бизнес модел за нашия пазар и как се планира реализацията. Идеи, които в основата си стъпват на убеждението, че ще се развиват и след Академията, се открояват в целеутремеността и реалистичността на плановете за изпълнение.

Какво научихте Вие като жури от инициативата през годините, в които я подкрепяте?

Идеята на екипа е важна, но отдадеността в изпълнението ѝ още повече.

Какви са Вашите очаквания за Академия за иновации 2020?

Да надмине Академия за иновации 2019.

Академия за иновации 2020 е двудневното събитие, с елементи на хакатон, което се организира от агенцията за иновации Innovation Starter, в партньорство с водещите университети в България и институционалната подкрепа на Представителството на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка и фондация “Америка за България”. През академията за седем години са минали над 3000 студенти и са създадени 30 устойчиви стартиращи компании.

Тази година голямата финансова награда за отбора победител е 10 000 лв., осигурени с подкрепата на Европейска инвестиционна банка. Още две идеи ще бъдат отличени със специални награди от партньори на събитието – едногодишна стипендия и участие в предприемаческа програма.

В рамките на 24 часов онлайн Bulgaria Innovation Hackathoн отборите ще имат възможността да разработват и прототипират идеи за справяне с кризата, подобряване на средата в България, нови бизнес модели и устойчиви иновации. Проектите на студентите ще бъдат оценени от жури, което включва инвеститори, академични преподаватели, технологични експерти и иноватори. Предварителна регистрация за отбори студенти, (с до 5 участници), ще тече от месец март до края на месец май в сайта на организаторите.

Снимки и илюстрации: Innovation Starter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.