Предприемачество и иновации

Весела Калъчева: Когато има предизвикателства, тогава се раждат и най-креативните идеи

Весела Калъчева е изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и член на журито на Академия за иновации 2020 на 5-6 юни. Тя подкрепя инициативата от началото ѝ, и е един от най-дейните ѝ поддържници. С нея се срещам по-малко от месец преди академията, която за първи път ще е в онлайн вариант, и вероятно ще представи много решения на актуални решения за обществото и бизнеса при възстановяването от кризата с Covid-19. В 24-часовия Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) вече се записаха студентски отбори от над 12 университета. Те ще представят своята най-креативна и приложима идея, за да спечелят голямата награда от 10 000 лв, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. Записването продължава до края на май.


„Установих колко е важно да се събират екипи от различни учебни заведения, с различни образователни профили, защото такава е реалната професионална среда. Последователността следва да е първо да ги насърчаваме да бъдат предприемчиви, да излизат извън рамките, да бъдат креативни и като резултат от това идват проектите, които цялата екосистема следва да подкрепя. Ще оценявам до колко дадена идея адресира важен обществен проблем, доколко тя е нова за България и за света
“, казва Весела Калъчева.


Здравейте, защо приехте поканата да влезете в журито на Академия за иновации 2020?

Член съм на журито от първото издание на Академията и оттогава Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е и партньор, като предоставя ментори, ангажира вниманието на членовете си с тази полезна и навременна инициатива. Иновациите са много важни за развитието на всеки бизнес, а за информационните технологии са задължителни. ИТ индустрията е хоризонтална и участва в развитието на всички останали сектори на икономиката и се явява и като естествен генератор на нови идеи в подкрепа на тези сектори и тяхната конкурентоспособност.

Защо е важно да подкрепяме студентските предприемачески идеи и проекти?

Мисля, че последователността следва да е – първо да ги насърчаваме да бъдат предприемчиви, да излизат извън рамките, да бъдат креативни и като резултат от това идват вече проектите, които цялата екосистема следва да подкрепя. Академията за иновации е чудесен пример в това отношение.

Какво е най-важното, което предприемачите трябва да научат на този етап от своето развитие в края на Академия за иновации 2020?

През досегашните издания на Академията, като член на журито, наблюдавам следното – има интересни идеи, обикновено свързани с решаването на конкретен обществен проблем, но следващата крачка е трудна – как тази идея да се превърне в проект, този проект да стигне до пазара и да бъде успешен там. Важно е студентите да осъзнаят колко е важен екипът за реализация на проекта, как членовете на този екип следва да са с различен профил, за да се стигне до пазарна реализация. Тук вече се включват менторите и компаниите/организациите, участници в иновативната екосистема.

Какви са вашите водещи критерии при избор на финалисти и победител в Академия за иновации?

Ще оценявам до колко дадена идея адресира важен обществен проблем, доколко тя е нова за България и за света. Как е структуриран екипът и приносът на всеки член за превръщането на идеята в проект. Дали студент е с ИТ профил, защото това е индикация за успешна реализация на проекта в дигитална среда. Има ли екипът бизнес план и на какъв етап е той.

Какво научихте Вие като жури от инициативата през годините, в които я подкрепяте?

През тези години установих колко е важно да се събират екипи от различни учебни заведения, с различни образователни профили, защото такава е реалната професионална среда. В годините назад имаше отбори само от студенти по реклама или само по маркетинг, съответно това водеше до липса на ясна идея за бизнес план. Ако имаше ИТ специалист в тези отбори, той щеше да им подскаже бързи и адекватни решения за успеха на проекта. Защото важни са добрите идеи, но ако те не могат да стигнат до реализация, жалко за тях. Затова нашата роля е водеща тук като ментори, жури, подкрепяща иновативна екосистема.

Какви са Вашите очаквания за Академия за иновации 2020?

Очаквам новото издание на Академията с нетърпение. Очаквам различни креативни идеи. Вероятно повечето от тях ще са в контекста на кризата с COVID-19. Тя рефлектира върху живота и бизнеса на всеки един от нас. Докато отмине кризата, ще трябва да се научим да живеем, учим и работим с нея. А когато има предизвикателства, тогава се раждат и най-креативните идеи.

Ако сте студенти и имате предприемаческа или социална идея, която искате да осъществите, се запишете за участие в Академията СЕГА! Голямата награда е 10 000 лв, ще получите подкрепа от ментори и инвеститори, и не на последно място – ще видите в резюме пътя от идеята до пазарната реализация на всяка идея, така че да изненадате дори и бъдещето си!

Снимка: Innovation Starter Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.