Предприемачество и иновацииРодителство

Всички вкъщи или как да оцеелем при хоумофис

Жена - предприемач и мъж - предприемач

Днес ще ви споделя 5 съвета на посветен фрийлансър, който работи от вкъщи, понякога с активно дете, което иска на 100% внимание. Очевидно това ще е реалвността за повечето от нас следващите седмици, затова се подгответе.

Обяснете на близките и на децата си, че това, че сте вкъщи, не значи, че не работите. Напротив – работата е двойна – и във виртуалния офис, и в домакинството, и с грижата за близките и децата. Определете си работно време, дори и гъвкаво, и го спазвайте. Изисквайте и другите да го зачитат, доколкото е възможно.

Въоръжете се с търпение. Това е важно, защото най-вероятно нито ще свършите всичката служебна работа, нито всичките домашни задачки. Обърнете внимание на най-важните и дишайте дълбоко, когато някой ви попита „кога ще“. „Ще“, но може и да не е днес.

Няма значение дали нямате или имате недостатъчно мениджърски опит, или се чувствате експерт в това…Работата от вкъщи ще ви предизвика да се научите на нови номера и да извадите от архива стари трикове за управление на проекти. Бъдете гъвкави и не се страхувайте да грешите и експериментирайте!

Не започвайте всеки разговор или имейл с личен коментар от ежедневието си или за настоящата кризисна ситуация. Ако сте на работа, говорете по работа. Дръжте се професионално. Никой не се интересува в детайли от децата ни, или от това какво ще готвим, освен ако не е приятел. Запазете професионалния си етикет и не го забравяйте, само защото работите на кухненската маса или по пижама. Внимавайте със Скайпаи камерата на телефона, той разкрива всичко!

Проверете дали сте си платили интернета, дали телефонът ви е зареден, дали разполагате с всички технически условия да работите. Останалото е ясна мисъл, добра организация, и, разбира се, импровизация!

Все пак се подгответе и за типични конфузни ситуация при работа от вкъщи. Ето три случки с поука „Какво да не правим, когато работим от вкъщи“.

Преди няколко години, малко след като детето ми стана на около година, поех предизвикателството да поема управлението на голям нов проект, свързан с комуникация между няколко екипа, с международни партньори. Поради факта, че бях млада майка, работих от вкъщи. Имахме няколко пъти седмично конферентни разговори от няколко локации, обикновено следобед и вечер. Малкият вече беше открил големия свят и възможностите на гласа си, да се движи като гасеница и купонът вкъщи започваше без отлагане.

За да успея да участвам в тези разговори, аз се затворях в тоалетната – все още непрестъпна територия за „бръмбара“, както го наричахме. Там прекарвах поне поне по час на ден, със заглушен микрофон и без видео. Представете си как ще се почувствате, ако се покажете, седнали на пода или на тоалетната чиния, а зад вас се вижда типичната баня и мини детска стая, две в едно.

Проблемът настъпваше, когато идваше ред аз да говоря. Акустиката в банята е прекрасна за ентусиастите певци, но е ужасно неподходяща за бизнес разговор. Банята ехти. След три подобни разговора моите колеги решиха дружно да ме изключат от тези конфереции, освен в случаите, когато е крайно нужно. Преминахме на записки и на чат. Явно на повечето им се дохождаше до едно място, когато ме слушаха.

Извод: банята и тоалетната не стават за бизнес.

Втората случка е преразказ. Една приятелка, както повечето родители, дава на детето си си да гледа клипчета или да играе на телефона ѝ. Голяма грешка. Малкият ѝ син бързо открил селфитата и камерата и възможностите да се „гримираш“ чрез различни филтри. Още по-лошо, разбрал и как се пускат снимки в социалните мрежи. И така, докато тя си мислила, че си е осигурила 20 минути спокойствие да напише няколко мейла, нейният шеф и колеги започнали да я бомбардират с въпроси и закачки защо са ѝ дълги ушите и кога се е изрусила. Оказала се, че синът ѝ успял да заснеме бърза фотосесия и я разпратил експресно.

Извод: пазете си техниката за работа и не я споделяйте! Селфитата на детето ви може да се окажат детска игра в сравнение с вирус или друг софтуерен, комуникационен проблем, пред който да се изправите.

Къде работите от вкъщи може да се окаже решаващо. Някои работят дори и от колата си, или в парка или на площадката. Аз предпочитам дивана, но се научиих да водя разговори чрез месинджър, скайп или друга видео- или гласова услуга на масата в кухнята. Преди известно време говорих с клиент, седнала на дивана. Но аз деля дивана с моята първа асистентка – госпожица Мери – достолепна четиринога дама, която не обича да е далече от центъра на събитията. Говорим по работа и по едно време на видеоекрана виждам как тя се е качила над главата ми и се пули на камерата. Изгоних я. Тя се върна с любимото си магаре и започна демонстративно да го почиства. Събеседникът ми се оказа, че и той е Чистач на тоалетна и избухна в смях. Докара собствения си которак на камерата, за да се запознаят. Приключихме разговора по-бързо и делово.

Извод: домашните любимци успокояват, но и не са по-безопасни за трудовата дисциплина от децата. Изолирайте ги, ако е възможно.

Успешен хоумофис!

One thought on “Всички вкъщи или как да оцеелем при хоумофис

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.