Данаил Коев: Работете нещо смислено, макар и ниско платено, докато учите

Данаил Коев е основател на счетоводна къща Веда Акаунтинг която работи главно с ИТ компании и технологични стартъпи. Той я стартира в Студентски град и първите години съчетава лекции, изпити в УНСС и работа. През 2020 г. взех интервю от него, което сега публикувам в пълния му вид, защото почувствах, че е дошъл моментът бъдещите студенти да чуят тази вихрена история.

Най-сериозното предизвикателство беше да убедя който и да е собственик на бизнес, че е разумно да си довери счетоводството и финансите на компанията на студент, който идва на срещите с градския транспорт. Не чакайте да завършите университета, да си вземете дипломата и да започнете да си търсите работа. Започнете стаж или работа, ако не в първи курс, то веднага след като ви мине лятната сесия и не напускайте работа, като започнете втори курс. Работете нещо смислено, макар и нископлатено (сега можете да си го позволите), през цялото си следване“, съветва той.

Как стартирахте своя бизнес? Доколко той беше свързан с Вашия опит като студент или обучение?

Още от тийнейджърските си години знаех, че някой ден ще имам собствен бизнес и по-скоро всичко е въпрос на време. Ако някой тогава ми беше казал, че бъдещите ми предприемачески напъни ще са именно в областта на счетоводството, вероятно щях да му се изсмея в лицето.

Аз бях точно обратното на това, което хората биха нарекли отличен студент. Моето студентство продължи 8 години, което включваше две прекъсвания, едно изключване от университета, връщане на всичките получени стипендии обратно на държавата, ново кандидатстване в друг университет, липса на много заверки, скъсване на много изпити, ликвидации взети на чист късмет и т. н.

Още в първи курс ми се наложи да започна да се издържам сам финансово. Затова, както и много други студенти, стартирах професионалния си път във верига хранителни магазини. В продължение на година работих на 13-часови нощни смени, като едно от основните ми задължения беше да почиствам служебните тоалетни. Всичко това го споделям, защото смятам, че е много важно всеки един предприемач да припомня, и на себе си, и на останалите, всъщност откъде е започнал, защото често хората виждат само върха на айсберга. Всички колеги тогава ми се подиграваха. Истината е, че аз правех това, в което дълбоко вярвам и досега – ако се хванеш да правиш нещо със собствениците си ръце и ум, или го направи, без оглед на обстоятелствата, качествено, както трябва.

След това тръгнах да търся нова работа нещо на бюро, че нали уж за това уча. Започнах като оперативен счетоводител в компания, която тъкмо влизаше в най-тежкия си период – 2007 – 2008 година. В рамките на година, успях да стана нещо като дясната ръка на собственика на компанията. Бях на тази позиция около година, като през това време научих доста ценни неща.

Така в главата ми изкристализира и идеята, че собственият ми бизнес ще е в областта на счетоводството. Затова реших да се прехвърля в счетоводна кантора като оперативен счетоводител на 4 пъти по-ниска заплата. През цялото време бях с нагласата, че трябва да се възползвам максимално от престоя си и да почерпя колкото мога повече ноу-хау и умения, от ключово значение за бизнеса, който смятах да стартирам.

През юни 2011, на 25-годишна възраст със силно ограничени знания и умения, регистрирах Веда Акаунтинг ООД. Бях втори курс Счетоводство в УНСС и живеех на общежитие в бл. 55Г, стая 614.

Каква подкрепа получихте от своите преподаватели? Как реагираха Вашите колеги на Вашето начинание?

Не бих казал, че съм получил каквато и да било подкрепа от преподаватели. Може би съм споделял, че съм регистрирал собствена фирма и се опитвам да търся клиенти, но по-скоро съм срещал краен скептицизъм. Не можех да си позволя да прекарвам по 6-7 часа в университета всеки ден, защото това за мен означаваше да губя време в търсене на първите си клиенти.

Какви са най-сериозните предизвикателства, които срещахте като студент предприемач, за да развиете бизнеса си?

Най-сериозното предизвикателство беше да убедя който и да е собственик на бизнес, че е разумно да си довери счетоводството и финансите на компанията на студент, който идва на срещите с градския транспорт. Често ме питаха къде ни е офисът и се налагаше да лъжа хората, че в момента е в ремонт. Към онзи момент дори и нищожният шанс да „закача“ някой клиент, щеше да се изпари безвъзвратно, ако бях им споделял, че „офисът“ ми е студентско общежитие.

Защо е важно да се подкрепя студентското предприемачество? Какви са най-ефективните начини за подкрепа?

Около мен е пълно с приятели, които вече са на по 35 години и които още чакат удобния момент да стартират собствен бизнес. Аз вярвам, че удобният момент за стартиране никога не идва. Затова е важно да не чакаме нещо да ни се случи (Вселената не ни е длъжна с нищо), а трябва ние да го „случим“.

Смятам, че е изключително важно предприемаческата инициатива да се стимулира, още от ученическа възраст. Аз много съжалявам, че когато стартирах, нямаше толкова добре развита стартъп екосистема с достъп до акселераторски програми и менторство.

Какви са Вашите съвета към студентите предприемачи, за да успеят? А към университетите и преподавателите?

Хвърлете насочени усилия да станете специалисти в конкретна област, макар и без професионален опит в нея. В днешно време имаме по-добър достъп до информация откогато и да било. Правете това една година и, повярвайте ми, ще сте натрупали достатъчно знания и умения, дори ще имате базата да стартирате собствен проект с потенциал да се превърне в успешен бизнес.

Прочетете и се поинтересувайте (поговорете с приятели с повече професионален опит и с кариерни консултанти, но не рекрутъри) за плюсовете и минусите на това да работите за стартъп или за малка компания (30-50 души). Не се подлъгвайте по обяви за работа в мултинационална корпорация със социални придобивки.

Не чакайте да завършите университета, да си вземете дипломата и чак тогава да започнете да си търсите работа. Започнете стаж или работа, ако не в първи курс, то веднага след като ви мине лятната сесия и не напускайте работа, като започнете втори курс. Работете нещо смислено, макар и нископлатено (сега можете да си го позволите), през цялото си следване.

Снимка: Личен архив

Линк към статия за студентското предприемачество в сп.Икономика

Не пропускате да видите какво ще представаят студентите на Академия за иновации 2021!

One thought on “Данаил Коев: Работете нещо смислено, макар и ниско платено, докато учите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.