Когато Minecraft срещна MindHub

 

Когато преди една година синът ми поиска тортата му за рождения ден да е майнкрафтска, аз нямах идея какво е това. Е, наложи ми се да разбера и даже  измислихме торта от шоколад и със спанак (за зелените кубчета), за да го направим щастлив.

Година по-късно Minecraft още е актуална тема у дома, а аз търсих начин да впрегна тази страст към играта в мисията „образование“, която продължаваме с първи клас. Причината е, че ми писна да следя малкия майнкрафтец дали си спазва време за пред екрана, да меря разстоянието от-до екрана, и да отговарям на технически и други специфични въпроси, на които не знам отговорите, защото съм играла само на пасианси или съм строила Симс къщи. Наближава и първия учебен ден, и затова аз претеглих ползите и вредите от заниманията с компютърни игри

И така, ето моят разбор в няколко кратки подточки.

Компютърните игри насърчават обучението по чужди езици по достъпен и забавен начин

След 2 години опити за обучение по английски и немски език в детската градина, установих, че знанията и ползите са минимални. Още по-зле, учебниците наистина са скучни, игровизацията по тях не е нито забавна, нито ефективна, и още по-лошо – по никакъв начин не помагат на децата, когато влязат във виртуалния свят на игрите или в реална среда, където намират по-адекватен отговор на нуждата от обучение по английски. Освен това децата са интуитивни и след няколко консултации с родител, брат, сестра, приятел, бързо влизат в двуезична среда без стрес.

Компютърните игри – особено стратегическите, развиват логическото мислене и подпомагат обучението по точни науки

Клише е, но професиите на бъдещето изискват умения и знания, които децата си набавят по-често и по-ефективно чрез игри и в свободното общуване в хибридна среда – на живо и онлайн. Затова и особено при настоящите обстоятелства, моделите на формално и неформално образование работят в такава среда. Аз реших да потърся подобни варианти за учене чрез игра, чрез практични познания, които да утолят желанието на детето ми да е човек на бъдещето сега и веднага.

Компютърните игри и игрите със сглобяване, моделиране, учат на самостоятелност и на работа в екип

Дори и да сме повече онлайн, отколкото присъствено напоследък, нищо не насърчава децата да бъдат самостоятелни, да взаимодействат ползотворно с другите повече от игрите, които разрешават реални ситуации и проблеми. Не съм фен на игрите в мрежа, но фактът е, че там този модел се повтаря онлайн и да, учи децата на полезни навици в общуването. Подпомага и развитието на речта, създава възможности за общуване на чужди езици.

Разбира се, „червената лампичка“ ми светна и за няколко проблема, за които да следя – детето ми да си пази очите, да не „потъва“ в онлайн страсти и да разбира границите на реалния и онлайн света. Но за тях ще говорим друг път.

Когато Minecraft срещна MindHub

И така, в търсене на вариант как Minecraft, а и не само тази игра да се превърнат в мой съюзник, звъннах на моята приятелка Поли Янкова, съосновател на MindHub – иновативни училища за деца. Тя ми каза, че от тази есен тя и колегите ѝ стартират обновени тематични демо уроци за децата между 6 и 11 години с герои от любимите им компютърни игри от Minecraft & Roblox! Програмите за обучение включват програмиране на поведението на роботи, както и програмиране чрез героите на игрите. Те са съобразени с техните игрални страсти, образователни нужди и възможности и ние с нетърпение чакаме следващата дата за първи урок!

Блоково програмиране.

„При най-малките ни програмисти се набляга основно на блоковото програмиране. „Блоковете“ всъщност са „парчетата” инструкции, които децата използват, за да създадат програма, която да извършва желано от тях действие. Всичко това го има в програмирането, макар че често не си даваме сметка за това. Стараем се всяка година да обновяваме нашите програми с актуални и любими герои на децата, за да чувстват програмирането като игра, а в последствие да изграждат ценни умения и да развиват себе си, за да се справят с ежедневни проблеми и сложни ситуации“, каза тя.

Minecraft, Roblox, 3D с KODU

И младежите между 12 и 15 години – начинаещи и напреднали ще работят по темите „Програмирай Minecfrat свят“, „Програмиране в Roblox студио“, „Създаване на 3D игри с KODU“ и др., така че те могат да помагат на малките да разрешават реални ситуации в Minecraft света. Какво облекчение за родителите, които вече са изчерпали своите нерви и ресурси в купуване на нови герои или аксесоари от играта.

Следващият ми въпрос беше „присъствено или онлайн“…

Колко предсказуемо, нали…Тя каза: „И двете“. Поли съветва мен и другите родители да търсим баланс между онлайн и присъствени извънкласни дейности и игри. При избора на място или на активност предварително да проучим организацията/центърът дали спазва необходимите противоепидемични мерки – дезинфекция на ръцете на децата, на работните места и устройства, както и носенето на предпазни средства от страната на преподавателите/менторите и т.н. Също така, до колко организацията/центърът насърчава и организира работата в екип, въпреки ситуацията, тъй като при децата е много засилена нуждата от социален контакт и взаимодействие помежду си.

Също както през лятото в MindHub центровете за малките от 6-годишна възраст нагоре предлагат присъствени уроци, в малки групи, според новите здравни изисквания, а онлайн курсовете по програмиране са налични за деца и младежи между 8 и 15 г.

За мен този половин час кафе с Поли беше достатъчно приятен, занимателен и полезен, за да се откажа от намерението си Minecraft да бъде изтрита от лаптопа. Остава, и заедно с MindHub отива с Митко в първи клас. Какво ще се случи – ще видим в бъдещо време.

Отваряща снимка: https://www.needpix.com/
Вътрешни снимки: MindHub

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.