Предприемачество и иновации

Леона Асланова: Живеем в епоха на изначално ново полагане на основите на света за следващите поколения

Леона Асланова е сърцето и двигателят зад създаването и развитието на форума Innovation Explorer. По-малко от месец преди шестото издание на форума на 20 февруари, с нея си говорим за първите 20 на XXI век, за новите свръхчовеци и за връзката между личното щастие, борбата със стреса и иновациите. Накратко, говорим си за Innovation Explorer 2020 и много повече – поне още няколко причини да не пропускате събитието.

Здравей Леона! Организираш Innovation Explorer за шести път. Какво остана и какво се промени най-много от първия форум?

През 2014 г., когато за пръв път организирахме с Капитал форума за иновации Innovation Explorer, никой не вярваше, че в България има място за още едно голямо събитие или, че темата ще предизвика такъв интерес. През 2020 г. за IX се говори като за едно от най-добрите събития в България и региона, имаме хилядна аудитория в деня на форума и около него се изгради среда от над 50 организации от предприемаческата екосистема, които подкрепят инициативата. Съдържанието се развива и надгражда, „позволяваме си“ да каним и все по-известни лектори и големи имена от сферата на иновациите, да експериментираме. С две от компаниите, които осигуряват финансирането на Innovation Explorer – UniCredit Bulbank и Кауфланд България, имаме дългосрочни взаимоотношения и договори, което ни позволява отсега да планираме лекторите за 2021, 2022, т. е., да гледаме смело напред в бъдещето.

За мен тази година освен силния подбор на лектори причина да дойда на Innovation Explorer са и интересните работилници. Хюга в офиса определено привлече вниманието ми. Управлението на стреса и иновациите също. Кажи ми как оцелява един предприемач и иноватор днес? Какво трябва да знае и умее, за да остане устойчив?

Силната воля и психика в комбинация с верен и отдаден екип са моята рецепта да вървя напред. Без съмнение в момента, за да си устойчив в толкова бързо променящ се свят, трябва да си готов да се променяш и ти всеки ден, за да не изоставаш, но да се променяш, докато си верен на ценностите си. От когато аз бях дете и имаше грамофони, черно-бели телевизори, касетофони, касетки, уокмени, пейджъри, Волга, Лада, Москвич, до днес, когато работим през смартфона си, возим се в електрически автомобили и говорим за колонии на Марс, е минало малко време, сякаш едно намигване.

Представете си сега ускореното развитие на технологиите, в което „изходът“ или „смъртта“ на продукти и услуги от всекидневието ни става не за десетилетие, а за една година. Как трябва човешкия мозък да се настрои да възприема свят, който днес е зима, а утре – лято, днес е стабилен, а утре – не. В този свят има две важни, много важни неща – да се защитим от стреса и да продължим да търсим щастието си (и двете категории са обект на личния свят на човека и на морала, а а не на обществото), те са пряко свързани с иновациите. А за да разберете повече, елате на форума!

Кои са най-големите клишета в иновациите, според теб? Ти самата обновяваш ли твоето лично разбиране за „иновация“, „предприемачество“, подновяваш ли съдържанието им?

Думичката иновация подвежда, че ще се говори за новото (технологии, бъдещето, доброто). Всъщност тя говори за историята. Феноменологията на иновациите се изучава след тяхното случване, не по време, не преди, не сега. „По посока на изменението“ в превод от латински не означава и преследване на прогреса, а означава търсене не промяната, като осъзнат избор. Промяната се случва независимо, дали я искаме, планираме и очакваме. Изкуството да се планира и разбира генезиса на промените, които водят до просперитет и добро, е изкуството на иновациите (на крачка от историята, подала ръка на икономиката, стъпила на раменете на философията), тази дисциплина е част от стратегическия мениджмънт.

Намираме се в края на едно изпълнено с промени и иновации десетилетие и в началото на ново. Какво си струва да запомним от първите 20 на 21 в. и какво да променим?

Според езичеството „можем да правим всичко“, според Християнството и други религии, Бог „може всичко, той създава света от нищото и е всевластен“. Границите на „моженето“ на човека, които минават през усилието на неговата воля, е това, което ще се умножи в бъдеще време. Не говорим за свръхчовеци в Ницшеански смисъл, а за хора, които ще могат повече, благодарение на това, че искат да създават повече и да разширяват границите на разбирането си за битието и съществуващото.

Много хора мислят, че живеем в епохата на високите технологии, а аз мисля, че живеем в епоха на изначално ново полагане на основите на света за следващите поколения, които ще имат нова вяра, морал и обществен ред.

Closing the innovation gap е мотото на събитието. Какъв е краткият отговор на въпроса How to close the innovation gap?

Знание. Работа. Умножени по 100 сега.

Как би описала Innovation Explorer 2020 в три думи?

Вдъхновение, мотивация, добри хора.

Снимка: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.