Ник Чакъров: Онлайн бизнес не е равно на онлайн магазин

Ник Чакъров е мрежов инженер по професия с богат опит в международни корпорации. Автор е на книгата “Онлайн Бизнес от Нулата”, лектор в социалната програма „Работилница за предприемачи“, гост-автор е в книгата „Мисия Онлайн Бизнес“, организатор и лектор на най-голямата конференция за онлайн бизнес – „Онлайн Бизнес Конференция 2019“. Създател на ФБ обществото за онлайн предпримачи – The eCommerce Masters.

Има ли ръст на интереса към дропшипинга през последната година? Защо?

Тази година всички, които имаха локални бизнеси, без онлайн присъствие, се ориентираха да продават стоките си в мрежата. H&M, намалиха магазините си с 250 в световен мащаб, а други, които не успяха да се адаптират, обявиха несъстоятелност.

За хората, живеещи в България, навлизането в онлайн търговията, без да се притежава стока (както тук го наричаме – дропшипинг), е напълно възможно. За повечето семейства в България допълнителен доход от $800-1500 (1250-2400 лв.) месечно ще трансформира живота им – независимо дали са в столицата или някое китно селце. Същите печалби в САЩ могат да заинтригуват само тинейджъри, на които пък не им е позволено да извършват търговска дейност. Да – има повишен интерес към дропшипинг бизнеса и към онлайн търговията като цяло, но повечето хора започват неподготвени и това води до лоши или никакви резултати.

Защо това е добра възможност за бизнес от вкъщи? За кого е подходяща опция?

Този модел е изключително привлекателен, защото изискванията, за да се започне дропшипинг бизнес, са компютър и достъп до интернет. Предимство е отлично владеене на чужд език. Капиталът никога не е проблем, тъй като може да се започне и само с няколкостотин лева. Просто ще отнеме повече време, докато стане голям бизнес. Но повечето хора нямат нужда от голям бизнес, а допълнителен доход.

Нека обясня по-добре основата. За да се създаде който и да е онлайн бизнес от нулата, са нужни два компонента – място, на което да се извърши трансакцията, и хора, които да пазаруват. Повечето хора в България смятат, че се разделят на два вида: собствени сайтове и онлайн молове – наречени маркетплейси. Може да мислиш за собствения сайт като фирмен магазин, разположен на улица, по която не минават много хора, а в началото след като го направим – съвсем никой. В нашия онлайн магазин, отклоняваме хората от там, където са тръгнали, за да влезнат при нас. От друга страна, когато клиентите са в мола – те отиват там с готовност и нагласа да пазаруват. По-известните онлайн молове са маркетплейсите – eBay, Amazon, etsy, Walmart. В България имаме само един – EMag.

Amazon.com е най-големият виртуален мол и с трафик от 2.5 милиарда посещения месечно. За да си представиш колко е това, ще кажа, че има повече трафик от Shopify, eBay, Etsy, BestBuy, AliExpress, Walmart, Target и Barnes & Noble – взети заедно. В този ред на мисли дропшипингът в маркетплейсите е добра възможност само, ако се извършва правилно. А правилно, според моят опит, е да се облегнем на eBay и Amazon в началото на изграждането на нашия онлайн и да се фокусираме върху намирането на продукта и осигуряването на неговото движение до крайния потребител. Всичко, което трябва да направим, за да сме успешни във виртуалните молове, е да покажем точните продукти пред хора, които вече ги търсят. Не е сложен процес, но е времеемък, особено в началото, когато правим всичко сами.

Какви са най-важните неща, които трябва да се знаят? Кои са капаните и големите грешки, които трябва да се избягват?

Най-големите грешки, които виждам са, когато човек се опитва да научи и да прилага всичко сам. Много хора смятат, че има всичко в YouTube, но това далеч не е така. Освен, че не е систематизирана – информацията там рядко е приложима за българи или е остаряла.

Има нашумял мит, че да продаваш в собствен сайт е „много яко“, защото там ти контролираш всичко, продажбите зависят от теб, изграждаш собствен бранд и не могат да ти спрат акаунта. Макар за част от твърдението да съм съгласен, то е доста повърхностен поглед върху голямата картина. Излишно е да мислиш дългосрочно за твоя онлайн бизнес, преди да си изкарал първите си пари онлайн и да изградил система, която регулярно докарва доходи за теб. След като изградиш тази система – тогава и само тогава мисли за собствени сайтове. Продавайки в собствен сайт – често имаш нужда от сериозни технически познания, умения за графичен дизайн, разбиране и настройване на мейл маркетинг кампании, разбиране, настройване и анализиране на рекламните кампании от Facebook и Google – откъдето ще купуваш трафик.

Да вземем например платформата за изграждане на сайтове – Shopify. За да изградиш своя онлайн бизнес от нулата в нея, се привличат клиенти чрез платен трафик във Facebook. Цената на един клик в зависимост от нишата, продукта и рекламата често е около $2. За да спечелим продажба, могат да са ни нужни 20 клика, а това са $40. Но, ако в тези 20 човека нямаме купувач? Ако са ни нужни 50 клика, за да реализираме продажба? Колко дни ще можем да харчим по $40 или повече дневно, преди да ни свършат парите? За повечето хора в България обикновено не са повече от 30 дни, а това е твърде кратък период, за да се научим всички аспекти на онлайн маркетинга. А и за капак при $40 похарчени за придобиване на клиент – печалбата от тази продажба ще покрие ли разходите за продукт и реклама? Когато започваме рядко се случва така.

От друга страна в маркетплейсите – Amazon и eBay пазят най-важния си актив – клиентите. В Amazon ежедневно регистрация получават 3300 акаунта (няма данни за това колко кандидатстват). Това са около 1 000 000 търговски акаунта всяка година. Amazon не може да контролира индивидуално влизането на всеки търговец и е създал алгоритъм, който действа подобно на имунитета, с който е въоръжено тялото ни. Този “имунитет” понякога се активира и погрешно атакува търговци с добри намерения – с други думи „убива“ бизнеса още от самата му регистрация, като първоначално искат още и още документи, а в последствие казват, че няма да открият акаунт. И така се влиза в омагьосан кръг, в който, за да започнеш да продаваш, имаш нужда от акаунт, но от Амазон – не ти позволяват да си откриеш, посочвайки различни причини. Благодарение на груповите усилия, които полагаме с колегите ми – знаем как да се стане част от успешно регистрираните акаунти и как точно те да се развият в последствие.

Третата честа грешка е, че след като се регистрира успешно един акаунт и започнат да се търсят продукти за продажба, се избират продукти, които ни харесват лично на нас, но не са съобразени с търсенето и предлагането в самата платформа. Тази грешка най-често (и най-грубо) правят производителите. Те често произвеждат огромни количества стоки, които в последствие не могат да пласират. Трудно е да се продава стока, която няма търсене или ако цената ѝ е далеч извън конкурентната и добрият маркетинг рядко могат да продават лош продукт. И под лош нямам предвид качествата му, а по-скоро неговата конкурентноспособност.

За щастие при дропшипинга нямаме този производствен проблем (както и много други проблеми). В този онлайн бизнес няма предварително купуване на суровини, материали или скъпа техника. Ако не се продаде продукта – просто качваме друг… Всичко е въпрос на математика. Няколко софтуера улесняват избора на печеливши продукти до кликове.

Каква е конкуренцията? Дайте пример за успешни български дропшипъри?
 

Визирайки пазари като САЩ, конкуренцията е огромна. Човек може да си мисли, че в България ще има по-голям успех, но това рядко е така. Познавам малко хора, които печелят 5 цифрени суми месечно от онлайн магазини на българския пазар и десетки такива, които докарват толкова от търговията си в САЩ. Цената не е добър фактор, за да се отличим от конкуренцията, но ключовите думи са. Използвайки ключови думи и словосъчетания в заглавието на продукта, нашият продукт може да се появи измежду по-скъпи продукти и да блесне като единственото логично решение. В книгата ми „Онлайн Бизнес От Нулата“ описвам по-подробно как да се отличим така, че да станем единственият логичен избор, когато нашите конкуренти са на няколко клика разстояние.

Какъв е потенциалът на дропшипинга през 2021 г.?

Дропшипингът и онлайн търговията ще вървят само нагоре. За хората, които не са стартирали, ще става все по-трудно, тъй като ще имат да наваксват със знания и умения спрямо хората, които вече се занимават с тези бизнеси от няколко години. Всеки, които иска да се занимава с този вид търговия, трябва да се увери, че не му трябват пари спешно, тъй като Амазон и eBay не са офиси за бързи кредити. Те изискват посвещение и усърдна работа, които се отблагодаряват добре.

Очаквам през 2021 г. повече хора да започнат да печелят от тези бизнеси, тъй като това ще е добре не само за страната, а и за тях самите. Аз вярвам, че това е начинът ние да станем държавата, която можем да бъдем. Когато всеки от нас поеме отговорност за личните си финанси и започне да отделя по 1-2 часа дневно за развитието си, макар да има задълженията, които всички ние имаме. Амазон и eBay искат да откажат някои от търговците, които се отнасят към бизнеса и клиентите им несериозно. По форумите и групите това се чува като „спряха ми акаунта“ и действително понякога ги спират дори на добрите търговци. Всеки, който иска да се занимава дългосрочно и сериозно с онлайн търговия там, има начини да го осъществи и това няма да се промени в следващите години. Най-лесният и логичен начин е да се работи с няколко акаунта, за да може, когато спрат единия – да се прехвърлят усилията към друг акаунт.

6. Три съвета?
 
#1 – Започни да практикуваш възможно най-скоро! Един ден практика е повече от 1 година четене! Планирай веднага каква ще е твоята стратегия и кой бизнес ще започнеш. 
 
#2 – Минимизирай риска и стартирай с курс, книга или дори просто евтин продукт, с който, ако загубиш малко пари, то да бъде в замяна на придобит опит. В бизнеса плащаме за опита си с пари.
 
#3 – Фокусирай се! Всеки ще се справи по-лесно, ако има възможно най-малко неща, върху които да се фокусира в началото, а в последствие да надгражда уменията си. Маркетплейсите ти дават тази възможност. Не се притеснявай да се откажеш от твои навици, които не ти носят добри резултати дългосрочно, в името на това да си успешен. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.