Смарт Ваканция 2021

Училището за малките е към края си и отново ние, родителите, смe изправени пред дилемата как да планираме лято с деца вкъщи. Да, вече знаем, че можем – почти две учебни години живеем, работим, учим заедно у дома къде за малко, къде за по-дълго, но лятото е друга работа, нали…То предполага игри, забавления, много сладолед, бели, задължителна литература и домашни за през септември…

Тази година моят прекрасен син завършва първи клас. Той е удивително дете, което не си тръгва от двора на училището преди и последния му приятел да са го прибрали, а вкъщи страда, че не е навън. Но аз работя у дома и не мога да си позволя да прекарвам дълги дни навън в парка, или на площадката. Бабите ни, вече ваксинирани, също имат свой живот, работят, опитват се да наваксат с почивки, пътувания, така че задачата: кой и как ще осигури лятото на Митко остава сложно уравнение не за първи клас.

И така, ползвайки моя обикновен случай на градска-работеща-майка-с-дете-в-дълга-ваканция, реших да ви представя моите три идеи за смарт лято 2021.

Дълги уикенди извън града


Едва ли ви казвам нещо ново. Дългите уикенди или във версия от четвъртък до неделя вече са позната практика в много семейства, които трудно намират време за обичайните едноседмични или по-дълги ваканции. В нашия случай това най-често са прескачания до вилата, до хотел с басейн или до морето. Основното е да има вода – разбирайте басейн за плуване, или в краен случай големи поляни за тичане, хълмове за изкачване, и по възможност малки и приятни места за хапване или присядане за скучните възрастни. Знаете, че има няколко полезни пътеводители за кратки пътувания с деца из България и за приятни отбивки от традиционните туристически дестинации. Аз използвам пътеводителя „Стигнахме ли вече“ на страхотните Красимира и Елисавета от „Майко мила“ и книгите от поредицата „101 отбивки“ от Елина Цанкова и Иван Михалев. Наскоро открих и наръчника „На планина с деца“ на Владимир Сотиров.

В условия на хоум офис, с добър интернет, с изключително управление на времето за имейли, служебни разговори, игра и развлечения, кратките ваканции спасяват родителите в нужда.

Градски ваканции за напреднали

През последните години столицата, а и не само тя, се оказаха изненадващо интересни места за тематични разходки. Това се случи, благодарение на бума на неорганизирания туризъм, който предизвика хора със знания и с любопитен поглед, да съберат в едно интересни дестинации в рамките на града и околностите. Вероятно знаете за литературните обиколки на столицата, за графити туровете, за тематичните наблюдения на птици, фестивали, всякакви други възможности за преоткриване на родния град за деца. Ще ги откриете в онлайн календари като този на Детски Дневник например.

През последните две години повечето от нас се затворихме в рамките дори на една улица, така че малко разнообразие, в уж познатия град носи много емоции. Това е добра тренировка за бъдещите големи момичета и момчета, които да опознаят града, с придружител. Разгледайте тематичните календари, ФБ групи, и направете градското лято вълнуващо!

Лятно смарт училище за напреднали

И тази година моят избор за осигуряване на целодневна седмица спокойствие за работа е лятното училище на SmartyKids Sofia Lozenets-Strelbishte ментална аритметика.
„Мисия Лято 2021“ започва на 28 юни и завършва на 7 август, но ранното записване е до 30 май. Ще се провежда на две локации – в кв.Стрелбище и в кв.Оборище.

Срокът е малко къс за моя вкус, но казват, че първите и предвидливите печелят, така че планирането предстои съвсем скоро.

7 седмици за учене чрез игри

И така, имаме избор измежду 7 тематични седмици на много игра в парка, приключения със загадки и бели, но в безопасна среда. Някак си между другото, децата ще се учат на самостоятелност и проактивност – толкова нужна в този странен свят на ограничения, на комуникационни умения (някои от нас забравиха как да говорим с живи хора, а не с образи по Зуум), ще четат и смятат, без напрежение и с удоволствие.

Всяка седмица си има тема, което помага на родителя и на детето да изберат най-подходящите.

В рамките на седмица групите от до 12 деца ще работят по предварително зададен план, със задължителни образователни елементи, облечени в предизвикателства, мисии, игри. Това е като да пасираш „гадното“ броколи в супата и никой да не го разбере.

Имате детектив, астронавт, творец, изобретател, изследовател вкъщи? Подарете му една седмица приключения по любимата тема и поне още една няма да ви занимава с въпроси: „А ти знаеш ли как да откриеш следи от динозавър?“ или „Можеш ли да ми нарисуваш натюрморт?“.

Летни дигитални предизвикателства

Но това, което ме привлече тази година, е че децата ще развият умения по дигитална грамотност и ще имат безопасни онлайн занимания. В рамките на седмичните си мисии, те ще подготвят видеа и ще записват тик-ток клипчета, които няма да са обичайните глуповати предизвикателства. Така моят син ще засити „жаждата“ си от онлайн занимания, без да прекалява или да навлиза в опасни територии.

Цената на „Мисия Лято 2021“ е 200 лв на седмица при ранно записване до 30 май и записани поне две седмици за целодневна грижа. Тя включва всички материали за проектите, и две закуски, както и плодове. Можем да си носим обяд от вкъщи, или да поръчаме на кетъринг фирмата. Стандартната цена е 220 лв.

Завършвам с малко задължителна информация:

За записване в Мисия Лято 2021 – Стрелбище: https://forms.gle/MnydXUQ7tT7h16Jj8, за повече информация 0899 930 229
За записване в Мисия Лято 2021 Оборище: https://forms.gle/LBtq9dujPQLDfrHa8, за повече информация 0877 100 019

Ако мога да обобщя, желая ви богато на хубави емоции лято. Да имате време за работа, почивка, да помързелувате, децата да ви оставят да се наспите някой следобед! И, някак между всичко това, да си прочетат и книгите от училище. Смарт родителите знаят как става това (мен ме питайте в края на август).

Откриваща снимка: timea750 от Pixabay

Втора снимка: Lena Helfinger от Pixabay

Останалите снимки и видеа са предоставени от SmartyKids Sofia Lozenets-Strelbishte ментална аритметика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.