Предприемачество и иновации

Академия за иновации 2019 – нещо старо, нещо ново и нещо назаем

Академия за иновации 2019
Академия за иновации 2019

На 10-11 май имах честта и удоволствието да бъда официален блогър на шестото издание на Академия за иновации.

Накратко информацията от прессъобщението за събитието.

Впечатляващ e броят на участниците – студенти от 20 университета в 30 отбора, жури от изпълнителните директори на 7 бизнес организации, 5 неправителствени организации и 10 висши училища, ментори от различни професионални сфери.

Всеки път изпитвам вълнение, когато слушам лекциите в първия ден на хакатона. В рамките на около два часа осмислих и назовах с точните думи професионални предизвикателства, стигнах до корена на проблеми и се сдобих с нова доза вдъхновение. Това ме върна в добрите времена от моето студентство и се убедих, че аз съм „веднъж студент - винаги студент“.

Нещо старо и нещо назаем

Благодаря на Венеция Нецова-Ангова, че ми помогна да избера окончателно своята роля като презентатор.

Александър Джоганов ни каза в едно изречение най-важното за успешните продажби - какви са мотивите: полза, гордост, страх и подражение. Как ще използваш най-естествените лостове за влияние, е следващият голям въпрос.

Леона Асланова събра в 10 минути какво е това „иновация“ и как да я разпознаем. Повече предприемачи и хората, които пишат по темата, трябва да чуят думите й, за да спрат със словохулството по темата.

Анна-Мари Виламовска ни припомни да се огледаме наоколо и да видим, че светът се върти и голяма част от идеите на бъдещето вече са реалност. Включително нашите собствени. Но, винаги има място за още една добра идея, която да реши стар проблем!

Нещо старо, нещо назаем и нещо НОВО!

И така стигаме до идеите, които спечелиха журито. Всяка година си мисля колко е трудна работата на тези хора, които трябва да отсеят зрънцата бъдеще, смисъл и вдъхновение от всички идеи. Тази година 19 от общо 30 отбора представиха своите проекти. Пет от тях отидоха на финал и трима спечелиха!

Поздравления за победителите от Hub Ground! Борис Ангелов и Жан Ильов от Американския университет в Благоевград (АУБ) представиха онлайн платформа, която свързва работодатели и кандидати за работа от ИТ сферата, според уменията на търсещите и портофолио от проекти, което работодателите имат на пазара. HubGround свързва уменията на кандидатите с портфолио от проекти на различни компании и предлага лична лична оферта за работа през самата платформа.

Hub Ground - Академия за иновации

Проектът отговаря на актуален проблем с решение, което представлява надграждане на съществуващите варианти. Със сигурност това е проектът, който е най-близо до пазарна реализация и отговаря на потребностите на кандидати за работа и работодатели в силно конкурентен сектор, който се развива бързо.

Надявам се, наградата от 10 000 лева, осигурена от Европейската инвестиционна банка, и контактите, които екипът направи на събитието, да му дадат нужния тласък за успех!

На второ място се класира OS Implants - отбор студенти от Медицински университет София - Ваньо Везиров, Марио Емилов, Кирил Станчев и Алексей Митев.

OS Implants - Академия за иновации

< Академията привлича проекти, които залагат на научното познание, но показват как се решават здравословни или екологични проблеми по нов и достъпен начин. За тези новатори е важно да валидират идеята си в реална бизнес среда. Опитът досега, с няколко подобни проекта през годините, показва, че пътят към пазарната реализация минава през Академия за иновации! За справка – Biomyc и Printivo.

OS Implants е най-“човешкият“ от трите проекта победители. Екипът представи напреднал прототип и проект за 3D принтиране на костни импланти. Чрез 3D принтер, използвайки одобрен от Европейската Медицинска Агенция (ЕМА) полимер, се изработва персонализиран медицински имплант, с качества, които наподобяват наподобява здравината и параметрите на истинските кости. Така се решава проблема при счупвания на кости и загуба на крайници при пътнотранспортни произшествия, както и с тежки туморни заболявания на костите, при които е необходима костна замяна.

Желая успех на екипа! Вярвам, че те могат да са поредният български пример за успешен нишов продукт, който заема челни позиции и на международния пазар на медицински изделия.

На трето място застана изненадата на хакатона. Студентите от The Braves от Нов български университет: Захари Колев, Мартин Хараланов, Диана Вълканова, Радослава Киркова, представиха "Womanicer" – диетичен и здравословен сладолед, който облекчава симптомите на болка и раздразнение по време на месечния цикъл на жените. Продуктът е с билков и пробиотичен състав, и както създателите му, твърдят, е вкусен!

The Braves - Академия за иновации

Много се радвам, че журито отличи този проект – той дава решение на стар колкото света проблем, с природни съставки, и е доказателство, че няма нерешими проблеми, колкото и ние да вярваме в това. Един сладолед, моля!

И трите отбора ще отидат на посещение в Брюксел с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

Желая им успех и дано чуваме за тях отново и отново, както се случи с ParknShare и StudyHub Bulgaria от миналото издание на хакатона.

Най-важното е, че и това издание на академията затвърди верността на формулата – нещо старо, нещо ново и нещо назаем за успех! Останалото е бъдеще!

Благодаря за поканата на Innovation Starter и им пожелавам още по-широки хоризонти за мечти!

Снимки: Innovation Starter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.