Предприемачество и иновации

Среща с бъдещето в Академия за иновации 2019

Академия за иновации 2019
Академия за иновации 2019

На 10-11 май 2019 г. ще се включа в екипа на Академия за иновации 2019! Мога да пиша дълго защо държа на този професионален ангажимент и лично предизвикателство, но ще се опитам да бъда кратка.

Академмията открива хоризонти

Леона Асланова от Innovation Starter ми се довери да пиша за блога на събитието през 2016 г. и това беше първият ми подобен ангажимент. От и покрай нея научих и се уча много за това как се прави бизнес с кауза.

Събитието ми отвори очите за това, че няма нужда да си специален, за да ти хрумне нещо, което да реши стар проблем, или да промени към по-добро затлачена ситуация. Трябва да си любопитен, с отворени очи и ум, който да вижда кое камъче преобръща колата.

Да опознаеш бъдещето

Второ, на Академията аз си сверявам часовника какво ги интересува студентите бъдещи предприемачи, използвам възможността за опознаване на милениъмите и тези след тях.

Много е лесно да генерализираме за поколенията преди и след нас и е важно да ги видим и опознаем, за да разберем защо те са различни и какво можем да „откраднем“ от тях. Затова академията е събитие за размисъл за лекторите, за менторите и журито. А това са едни от най-изявените предприемачи, университетски преподаватели, хора от медиите, които търсят своята причина да инвестират своето време и опит в нещо, което ще остави следи в бъдещето.

От проекта до реалния бизнес за 24 часа

Това е събитие, което може да изстреля студентския екип с най-добре разработената идея директно в бизнеса. Екипите от до петима студенти ще представят своите идеи по следните теми:

  • "Войната по пътищата"

  • "Обезлюдяване на регионите, грижа за възрастните хора"

  • "Здраве и технологии"

  • "Чистота, зелени идеи и екология"

  • "Комуникационни проекти с полезна социална мисия, които радват хората"

Като човек и като професионалист в областта на предприемачеството и иновациите, съм готова да чуя всяка работеща идея в тези направления. Да я подкрепя, доколкото мога, защото... това е бъдещето ни и на мен ми пука как ще го изживея.

Люпилня за успешни идеи

На академията срещнах някои от най-впечатляващите герои на историите, които пиша, и които следя.

Байомик, Printivo Ltd, Parknshare и, разбира се, StudyHub Bulgaria. Много съм любопитна кое ще е моето тазгодишно откритие!

Да, вече има много и различни хакатони, акселеторски програми и събития, които насърчават хората да работят в максимално близка до реалната бизнес среда – при стрес, с необходимост за бърза адаптация, спешни промени, с внимание за детайла. Но по-добре така, в рамките на 24 часа, отколкото месеци или години в отлагане.

Всички се стремят към голямата награда за победителя - 10 000 лв. и посещение в Брюксел, осигурени с подкрепата на Европейска инвестиционна банка, Европейската комисия и технологичната компания Progress. Още две идеи ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на събитието.

Но по-важното е друго – на 11 май да излезем от Перото с по-широк хоризонт за бъдещето. Академията е за това, нали – да подготвя хората, които ще променят света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.