#IX2021 -– кръстопътят, който ни събира и разделя

През февруари 2020 г. за първи път започнах да слушам по-внимателно, щом в новини или в онлайн публикация виждах „корона вирус“ или COVID-19. Честно казано, извън вроденото ми любопитство какво и защо се случва, интуицията ми не се задейства за вихрушката от промени в света около мен, която щеше да се случи. Но тя е факт и днес дори не сме в постковид ситуация, а в окото на бурята, която послужи да покаже кой и как устоява на промени и се справя с изборите си.

Тази година всички – и големи, и малки в идеите си, в начинанията си, в успехите, и в неуспехите си, се оказахме заедно в усилията си да правят избори между оцеляване и развитие, в зависимост от гледната точка. И стъпката напред, встрани, назад, се оказа без алтернатива. И в този момент, когато всички се отдръпвахме, засилвахме се, скачахме, паднахме и ставахме, най-големият залог за бъдещето ни се оказаха знанието и уменията да предвиждаме, да рискуваме.

И в този един момент аз се сетих за една от лекциите на Иновейшън Експлорър 2020. Тогава невероятно красивата и сладкодумна д-р Адриана Мари, теоретичен физик, технолог и изследовател на Марс, разказа за подготовката на мисията до червената планета. Срещата с нея беше една от причината така да се вълнувам за форума. Тя каза: „Технологията, която ни е нужда, за да оцелеем на Марс, е начинът на мислене, който ни трябва, за да се справим с предизвикателствата на Земята. Трябва да се научим да менажираме по-добре ресурсите си. Когато живееш на планета като Марс, ще е неизбежно да се научиш как да живееш ресурсно ефективно, заради въздуха, водата, храната, енергията… Ще имаме възможност да преосмислим начина, по който живеем тук, и начина, по който използваме ресурсите си и структурираме обществото си. Точно това е начинът на мислене, от който отчаяно се нуждаят Земята, но и човечеството, независимо на коя планета живеем.“ Цитатът е от интервюто ѝ за БНР, но с тези и подобни думи тя се обърна и към нас в залата. Няколко седмици по-късно „мисия Марс“ се оказа „мисия COVID-19“ и изпита нашите възможности да се справим с ресурсите, които имаме, в среда, която беше напълно непозната.

И така достигнахме до кръстопътища, от които тръгват много пътища, и отново Иновейшън Експлорър 2021, година след голямата промяна, поставя въпросите: Фалит или просперитет? Еволюция или революция? Оцеляваме или процъфтяваме?. На 25 февруари 2021 г. на Innovation Explorer 2021, наживо или онлайн, с маски или без, ще се окажем в ситуация да бъдем честни за избора си, да поемем отговорност за него, или , ако не сме поели по някой от тези пътища, ще можем да го направим осъзнато.

За да ни помогне в това, Леона Асланова и екипът ѝ са поканили световноизвестния бизнес философ и автор на бестселъра „Мениджърите след утрешния ден“ (Managers the Day After Tomorrow: Connect to Many, Engage Individuals) Рик Вера, Бенджамин Ърл Еванс от AIRBNB, Димитър Бечев от Център за социални изследвания – Харвард, както и дами от сърцето и в ума на големи финансови институции и компании. Сабин Еверет (Белгия) от The Coca-Cola Company, Ирма Менцер (САЩ) от The World Bank Group, и Мари-Луис Харитсo (Дания), регионален директор на Reach for Change, знаят къде емпатията, дисциплината, трудните решения, бъдещето и надеждата, се пресичат.

Дали опитът на тези визионери, предприемачи, изследователи, експерти ще ни помогне през февруари 2021-а да бъдем по-спокойни и осъзнати за бъдещето си, или заедно ще търсим нови подходи към старото спокойствие и мечтано благополучие?
Дали на 25 февруари ще видим нови възможности и решения на стари проблеми?
Какво ще ни донесе 2021 г.?

Модератори на събитието ще бъдат имена от българската журналистика и неправителствен сектор, които умеят да задават точните въпроси и да не октавят време и място за празни приказки – журналистите Миролюба Бенатова и Ирина Недева, Юрий Вълковски от “Промяната” и др.

Вероятно ще се видим и на един от двата workshop-a на Innovation Explorer 2021: Стратегии в криза и Изкуството на несъгласието, за да разберем отговоритена най-щекотливите въпроси.

Очаквам ви на 25 февруари 2021 г. в София Ивент Център или пред екрана на лаптопа, за да се срещнем или разминем в своите кръстопътища. Важното е да знаем защо, къде отиваме и да се познаем, когато имаме нужда един от друг.

До края на януари 2021 г. можете да закупите своя билет за Innovation Explorer 2021 с цена за ранна регистрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.