Как се раждат изобретателите

Как се става изобретател - Пипи Дългото Чорапче
Как се става изобретател - Пипи Дългото Чорапче

Снимка: Giulio Mola, CC

Аз съм майка на 5-годишен изобретател. Той откри „спунк“, бяга с устрем с глутницата на Маугли, знае 1001 начина да пропътува света със Синдбад Мореплавателя и не се страхува да скочи в тъмното с Ян Бибиян.

Моят син не знае какво са „иновации“

Той направо ги прилага или ги измисля. Знае как да построи космически кораб, който да отиде до Луната и да слезе до дъното на морето, има идея и как вълчетата да научат по-лесно Закона на джунглата, вместо Багира да ги изпитва. От приказката за търговеца в сборника на Николай Райнов се вдъхнови да измисли далекоглед, който вижда отвъд морето.

Аз започнах да пиша за иновации малко след като моето дете се роди. Аз съм „книжен плъх“ с тежко минало по отношение на технологиите. Първият ми компютър „умря“, след очевидно злонамерена, но напълно непланирана атака от моя страна.

До последно се дърпах и от смартфоните

И въпреки това, няколко месеца след като станах майка, започнах да се интересувам сериозно за това как светът на нас, „динозаврите“ от ерата преди мобилните телефони, се променя и как ще живея в него с дете от напълно различно време.

Вярна на себе си, въведох сина си в света на хората и технологиите по моя начин - чрез книгите. Те остават най-верният компас в света на непрекъсната надпревара за промени, които да превърнат настоящето в бъдещето. Затова ако има един съвет, който мога да дам на хората, които наричат себе си „иноватори“, той би бил:

Четете детски книги!

Пипи е любимият супергерой на сина ми. Тя е умна, изобретателна, сериен предприемач, който не губи вярата в себе си. Кой не мечтае за нейното хапче за непоресване...Защото кому е нужна промяна, ако не искаме повече от това: „Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход.“ И най-вече – какво е „спунк“?

Ако Пипи знае как да накара дървото да ражда лимонада, то Маугли учи децата да бъдат дръзки, да приемат различията без предразсъдъци, да търсят отговор на въпроса „кой съм аз“, да намират всекидневни решения на предизвикателствата. Всеки стартъп предприемач е Маугли в бизнес средата, в която иска да се пребори за водачеството. Търси „аленото цвете“, което ще му донесе успех, но има много битки, които да спечели, за да стане водач на глутницата.

Приказките на Шехеразада упояват и възбуждат апетита за приключения. Но те съдържат и

истински бизнес уроци

които малките възприемат като история, а възрастните подминават, но ги научават по трудния начин. Под формата на истории хората с финансова култура могат да открият описани инвестиционни схеми.

Николай Райнов е достоен съперник по сладкодумие на арабската разказвачка. Историите му не са задължително със щастлив край, но са източник на вдъхновение и за визионерите, чието бъдеще все още не се е случило. В тях има и глупост поради лоши стратегически бизнес решения, и

пламък за иновации

които да спасят героя от гибел, и добри социални решения, които променят социума.

Ян Бибиян не се страхува от дяволите и отиде до Луната! Ян е хлапе, което знае цената на познанието и не се страхува да експериментира. Той е нещо като Елън Мъск в света на иновациите, но вероятно само дете ще го види така. То може да построи ракета от кубчета и да я изстреля, за да види и тъмната страна на Луната, или да провери водата на Марс.

На 21 февруари аз ще отида на Innovation Explorer 2019, за да видя много хора, които са изпили своето хапче за непорасване и не са забравили защо и как да строят ракета от кубчета, да дърпат за опашката дявола на вдъхновението и които са готови да рискуват да запалят джунглата със своето „алено цвете“.

Innovation Explorer 2019

Иновациите се раждат от фантазията

на онези, които си спомнят своите детски мечти и са готови да постигнат поне една от тях. На 21 февруари ще се срещна с фокусник, ще поиграем с Лего, за да мога да сглобя и собствената си бизнес идея, ще видя как се отглеждат идеи.

Ако имам възможност, ще попитам своите приятели и познати на Innovation Explorer 2019: „Кога за последно четохте приказка?“. Вярвам, че повечето ще си спомнят не само кога, но и какво ги е вдъхновило, развълнувало и променило. Може би ще намеря и своя „спунк“.

One thought on “Как се раждат изобретателите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.