Предприемачество и иновации

StudyHub или защо на студентите не трябва да им е студено, за да учат

StudyHub - първото споделено пространство за учене в Студентски град
StudyHub - първото споделено пространство за учене в Студентски град

Преди една година, на Академия за иновации 2018, се запознах с Марти, Цветомира и Лъчезар, които представиха проекта си за първото споделено място за учене в Студентски град StudyHub Bulgaria.

Тогава, освен че спечелиха една от наградите, успяха да запалят за идеята достатъчно други съмишленици, които искат да учат, или вярват, че студентите не са хора, на които им студено, както казваше едно дете, а ce учат, за да успеят. Но все пак, по-добре да учат на топло и приятно място, нали...

Защо има нужда от споделено място за учене?

StudyHub е идея на сдружение “Студенти в действие”, което включва

Мартина Георгиева от НБУ, Цветомира Гяурова, Лъчезар Йорданов и Ангел Янков от СУ „Св. Климент Охридски“.

Идеята за StudyHub се роди една зимна вечер. Като студенти имахме да пишем домашни и тъй като сме на общежития и живеем в стая, която е 20кв.м и поради различните графици на съквартирантите ни, се оказа, че няма къде да учим.  Първоначално бяхме у приятели, които живеят на квартира, но нямаше как да стоим цяла нощ, затова след 00:00 ч. се озовахме в една денонощна бензиностанция в района на Студентски град. Най-интересното в тази ситуация беше, че в бензиностанцията имаше повече хора, които учиха, отколкото беше  персонала ѝ.”, разказва председателкaта на сдружението Мартина Георгиева.

Тя допълва, че в Студентски град има над 200 заведения и дискотеки и само една библиотека. “Преди да привлечем първите средства към проекта, екипът ни направи проучване сред над 1000 студента за нуждата и очакванията към подобно място за студентската общност. 75% от студентите отговариха, че имат нужда от повече пространства за учене”.

Споделените пространства за учене създават възможности

В страни като Великобритания, Германия, Холандия и др., подобни пространства са интегрирани в университетските кампуси. Много от тях имат и отделна библиотека, работеща на картов принцип, с достъп 24/7, а заплащането за тях е част от семестриалната такса.

Според Мартина подобно отворено пространство ще създаде активно студентско общество, ще повиши успеваемостта по време на изпити и ще предостави среда за по-ефективно учене. Възможността преподаватели, организации и бизнеси да имат място за инициативи, насочени към студентите на тяхна “собствена територия”, ще “отгледа” следващи випуски по-конкурентоспособни специалисти за пазара на труд.

StudyHub в Студентски град

Споделеното пространство ще се намира в Студентски град, в близост до спирка на градския транспорт, с денонощен достъп и без почивен ден, с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност. Влизането ще става с абонамента карта, с каквато ще могат да разполагат студенти от всички университети.

Помещението ще бъде с приблизителна площ от 100 кв.м. /включително WC и склад/. Залите ще бъдат обзаведени с работни маси, отделени едно от друго със странични тапицирани панели, с цел изолиране (визуално и звуково) от останалите посетители.

Според заниманията, групите или събитията могат да се изпълнят различни конфигурации на подредба на мебелите. Пространството ще разполага с мултимедия и прожекционен екран.

С вендинг автомати се осигуряват ободряващи топли и студени напитки, вода и пакетирани стоки.

Тъй като достъпът ще бъде 24-часов, за подсигуряване на безопасност, като и предотвратяване на кражби и вандализъм, обектът ще бъде с денонощно дистанционно видеонаблюдение.

Подкрепете StudyHub!

Една година след началото на проекта аз и мои приятели подкрепяме Марти, Цветомира и Лъчезар, които не се отказаха от идеята си, независимо от пречките и липсата на финансиране. В момента те набират средства, за да стартират на реален адрес своето споделено място за учене, чрез краудфъндинг кампания, на концерти, със срещи с инвеститори и донори. Проектът спечели финансиране по програма на Столична община и привлече частни и корпоративни съмишленици, но тепъпа ще има нужда от подкрепа.

StudyHub Bulgaria e една от причините да вярвам, че тук, в България, все още не сме останали само най-наивните, уморени или примирени хора, че "толкова можем". Марти, Цветомира и Лъчезар искат повече и не се страхуват да променят това, което ни държи в мръсната тиня на ежедневието.

Аз бях книжен плъх. След това станах и лаптоп писател и читател, който поглъща с любопитство и желание знания за света, който се променя динамично. Ако и вие вярвате, че на студентите не трябва да им е студено, а уютно и приятно, когато учат, подкрепете StudyHub Bulgaria и тяхната кампания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.