Втори клас – време за (извън)класно учене

Ей така, след 3 седмици и хоп – обратно на училище! Аз нямам търпение да настъпи 15 септември, като повечето родители предполагам, защо тези 2 месеца усилия да се преборя със „Скучно ми е“, „Искам“, да участвам в битка между любимата игра на телефона, „Малки титани“ и задължителната книга, съм много уморена.

Преди няколко дни във ФБ историята ми излезе спомен от 2020 г., когато по същото време съм „виела“ от гняв срещу неизвестността и липсата на ясни решения за първата учебна година на Митко. Тази година съм на друго ниво: ясно е, че можем да учим в клас и вкъщи, че успехът в обучението му е 60-70% в наши ръце, защото учителите му са блокирани от обстоятелства, и все още плуваме в пясъци от неизвестности. Така най-големият залог за успех в училище и за дългосрочно оцеляване на семейството в гъвкав режим домашен-офис-училище е оползотворяването на време ни по най-добрия начин. Затова моята мисия тази година е да намеря най-добрите варианти за добре прекарано време, по възможност в реално среда, извън училище, така че на никого да не му е чувства скучно, отегчено или самотно.

Ето и моите стъпки за подготовка за училище.

Минималистичен шопинг

Едва в края на юли намерихме време да обърнем с глава надолу ученическата раница и бюро и да разчистим учебници, тетрадки, счупени моливи, плодове и храна, започнала втори живот, и т.н. Сантиментално оставих една изписана тетрадка и няколко рисунки, няколко помагала дадох на бъдещ първокласник, а останалото отиде в контейнерите за рециклиране. Но пак останахме с достатъчно пособия и 5 чисти тетрадки, с които да започнем втори клас. Затова ме очаква лек и спокоен онлайн шопинг за училище.

Тази година ще пазаруваме „зелено“ и с благотворителна цел.

„Зелено“, защото ще допълня изписаните и негодни за триене страници на тетрадката „Креатино“, на която пише и трие многократко. Вече си представям как Митко учи таблицата наизуст и преписва уравнения и тайно трие неверния отговор и поправя, но по-добре това, отколкото да греши в час, нали…

Обикновените тетрадки ще купим с кауза в подкрепа на Фондация „Нашите недоносени деца“. Вярвам, че техните красиви тетрадки за първи и втори клас ще се отличават от масовите дизайни в час, а и Митко ще стане посланик на добра кауза.

Споделени книги

Както казах, тази година добре прекараното и ползотворно време е на фокус, а книгите са най-добрият начин да откраднеш време за себе си. Това лято за първи път се борих за всяка прочетена книга от задължителния списък и осъзнах, че удоволствието от словото трябва да е автентично и да се насърчава чрез споделените книги. Няколко разменени томчета между приятели и Митко прочете …извънзадължителна литература.

За моя изненада, децата не влязоха в училищната библиотека в първата си година в училища. Първо трябвало да се научат да четат, ми каза учителката. Те четяха книгите, които родителите им оставихме в клас още през септември, но според образователната система бяха малки за библиотека.

Затова през лятото записах Митко в кварталната библиотека. Макар и доста унила на вид, тя има богат детски отдел и е истинска съкровищница. Той остана близо час в нея, проведе сериозен разговор с библиотекарката относно подреждането на томовете, разказа какво е чел и какво сме му чели и си взе комикс за вкъщи с изненада между страниците: карти с герои, които събира. Това ми струваше 10 лв за година, но смятам, че е безценно за новия пътешественик във времето с книги.

Време за бъдеще

Няма нищо по-предизвикателно от скучаещо дете. „Мамо, кога ще играем?“, „Кога ще излизаме?“, „Искам да ритам в хола!“ по време на онлайн разговор в горещ следобед са толкова….горещи въпроси. Това лято инвестирахме доста в градски екскурзии, спортни тренировки, представления на открито, така че вече се чувствам като гара разпределителна за занимания за деца в града.

Но лятото свършва, започва училището, а с него и натискът да намеря алтернатива на екрана, който най-лесно занимава едно дете, когато не е в час. Ако и вие като мен имате активно и будно дете, което в училище се отегчава от ученето, но се забавлява в клас, ме разбирате защо отрано търся алтернативни пътища към знанието, спорта, изкуството, които да нахранят ума и съзнанието му.

Последните две години ме убедиха именно в това – институционалното училище създава среда и навици за учене, но знанията и уменията, които са нужни за успех в бъдеще, идват по-скоро отвъд класната стая. Все по-трудно е да се ориентираш кое защо, кога, дали е подходящо за детето ти, освен ако не пробваш, но затова има Изложение на извънкласните дейности.

Тази година, следвайки интересите на детето си, съм се насочила към занимания, извън стандартното плуване, шах и английски.

С дете, което строи Хилядолетния сокол от Лего, е ясно, че търся подходящи занимания за бъдещи инженери. Онлайн или присъствен курс „Тинузавър“ или самостоятелна работа с комплектите им е предложението, което ме привлече, защото свързва математиката, физиката и програмирането в едно.

Ще започнем и с по-задълбочени уроци по математика при Тони Атанасов от Образователен център „Да Винчи“. Той ме убеди, че прилага индивидуален подход и ще следва темпото на детето, като надгражда наученото в клас. Вижте как това се случва на ФБ събитието им на 2 септември.

Малко тъч? Вероятно не сте чували за „тъч“ – това е безконтактен спорт, подобен на ръгби. Тъч футбол или Тъч ръгби произлиза от спорта ръгби, топката също е овална, но по-малка, а физическият контакт между играчите е заменен с форма на докосване. Нищо не разбрахте, нали? Всъщност в този спорт има много координация, движение, и е безопасен за децата. Митко посети няколко тренировки на на клуб от Българската тъч Асоциация и смятам да продължим да го водим, защото разпуска и развива екипен дух.

Ще завърша с едно признание: аз не знам дали моето дете иска да ходи и на плуване, и на тъч, и на математика, шах и малко на роботика. Опитвам се да му покажа посоки, по които може да тръгне и сам. Не съм свръхамбициозна майка, вярвам в детето си, доверявам се на учителите му, но знам, че и аз, и те, живеем в страшно объркано настояще и не е по силите ни да дадем път на бъдещето с ресурсите на системата. Затова ще се опитам във времето, в което има свободата да избира какво да прави, да има възможността да го прави в градивна посока. И така, втори клас, таблица за уморение, идваме! И ще те задминем!

Снимки: Откриваща снимка: Image by Gerd Altmann from Pixabay
Следващи: pixabay.com и с права на изброените марки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.