Довиждане, г-н министър „всичко е точно“!

Днес прочетох, че кабинетът „Борисов“ провежда последното си заседание в този състав и в рамките на този мандат. Лично аз искам да кажа „Довиждане, г-н министър „всичко е точно“! Уважаеми г-н Вълчев, не знам как по друг начин да опиша работата на Вас и на Вашия екип през последните две години. За мен те съвпаднаха с кандидатстване и влизане в първи клас.

Говоря в множествено число, защото всички вкъщи сме в първи клас. Бях много доволна, че пропуснахме първата ковид година в училище, защото на мен сметките за пълноценно прекарано време в училище и за една година не ми се връзват. Както и да е, разбрах, че има властоизбрани училища с богоизбрани директори и до тях можеш да стигнеш само с микрофон може би, и с връзки. Вероятно винаги е било така, затова „всичко е точно“.

Тази първа 2020/2021 година в училища обаче ме блъсна като камион в стена със системата, която ДВЕ ГОДИНИ бори с козметични средства белезите на сериозна социална и икономическа промяна и не признава, че така не се получава. Днес чета как, тъй като децата в 5-12 клас около 35-50% от времето са били присъствено в клас, няма нужда от адаптация на материала за изпити. Аз познавам семейства и на деца от 1 до 4 клас, които не са виждали чин повече от месец от октомври насам. Нима искате да кажете, че тази неравностойна борба с вируса, с нагласите на родители, учители и ученици не налага промени в материала, с който ще тествате резултатите от обучението?

Доволен ли сте от психологическите промени в нагласата на всички в системата? Може би е нужна психологическа подкрепа на всички? Отчитате ли факта, че вече е стандарт да спиш в час или да учиш по физика, докато гледаш на втори екран тик ток клипове? Учителите прегарят, знаете ли? Повечето се чувстват нечути и преподават в условия на турбуленция, без никой да им дава пакетче за повръщане? Всичко е точно, нали?

Наближава май, Вие очакване изцяло присъствена следваща учебна година, а още няма готов и разпространен наръчник за родителите, които учат с децата си онлайн почти две години. Предлагам просто да платите разноските по проекта и учтиво да си мълчите по темата, докато забравим за това недоразумение.

И все пак Ви благодаря! Изкарахте този период без да подадете оставка или да коментирате такава опция. Учителите са ваксинирани до известна степен. Аз съм лично благодарна, че синът ми е присъствено в час по-дълго от злощастните шестокласници например. Има и повече компютри в час. Макар и след натиск чувате повече родителите. И все пак, не всичко е точно. И не можете да твърдите, че системата работи, защото толкова скърца, че чак….

Желая Ви, ако продължите кариерата си като депутат, да Ви е по-леко с колективните решения, и да не оставите на наследника си в Министерски твърде много въпроси без отговор. Довиждане, г-н Вълчев! Нека всичко да Ви е точно!

One thought on “Довиждане, г-н министър „всичко е точно“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.