Екоеволюцията на прането ми

Прането те успокоява, нали? А знаеш ли колко вода и химикали отиват, докато ти медитираш с движението на барабана?“ – това ме попита съпругът ми, докато ме гледаше как зяпам в унес движението на барабана на пералнята, с третата поред купчина пране в нея за деня.

„Да, знам“ – отговорих, но се замислих дали има начин да огранича щетите, които нанасям на бюджета ни, на природата, и въпреки това да носим чисти и здрави дрехи. И, разбира се, да медитирам с пералнята, без угризения.

И така, с малки стъпки, реших да предприема екоеволюция на прането, която да има дългосрочен ефект и да носи повече ползи, отколкото щети на моето семейство.

1. Пера при пълен капацитет на пералнята. По този начин знам, че с по- нарядко, но с по-мащабни действия, пестя прах, вода, електричество, вместо да пера по-често, и с малки количества дрехи, но с повече ресурси. Използвам и хитринки като цветоулавящи кърпички при пране на дрехи и текстил със смесени цветове, за да спестя от още едно малко по количество пране. Това се отрази благоприятно на комуналните сметки, както и намали разходите за перилни препарати. Както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“.

2. Пера на по-ниска температура. Прочетох в платформата Act4ECo, че дори ако имам енергоефективна пералня, за предпочитане са програмите за пране с ниска температура, тъй като именно загряването на водата консумира най-много енергия (програмата, която пере на 30°C ще намали консумацията на електроенергия до 60% в сравнение с програмата на 60°C). А това означава по-малки сметки за ток.

Освен това, според препоръките на производителите на текстил, дрехите се запазват по-дълго и остават със свежи цветове, ако се перат при 30 или 40 C. Така че, защо да не нося любимите си дрехи по-дълго? С качествен препарат те се почистват добре от прахта и градския смог, също както при 60 C.

3. Използвам препарати за пране, които са щадящи природата. След сериозно проучване на пазара, внимателно четене на етикети и т.н, установих, че е възможно и без сериозни инвестиции да пера по-еко.

Последното ми откритие е познатото повече в чужбина EcoEgg – вълшебното яйце, което пере без прах. Отнесох се с известно недоверие към него, но любопитството ми надделя. Хареса ми идеята, че едно зареждане на яйцето с таблетки за около 25 лв, може до поеме до 70 пранета, което е около два-три месеца активна работа на моята пералня. След това се купуват само допълнителни пелети за 14 лв, за 50 пранета, с подарък детокс таблетка (под 0.28 лв, на пране). А това не е малко, както за бюджета ни, така и за природата.

EcoEgg пере с пелети, които, за мен, магически отслабват връзката между тъканите и мръсотията. Минералните пелети довършват работата, като йонизират кислородните молекули на водата, гонят прахта и общите замърсявания, без да влияят на цветовете. Звучи сложно, но това дуо е като Супермен и Робин например и вършат работата на полицията.

Преди първото пране с EcoEgg почистих пералнята с една от детокс таблетките в комплекта, и разучих внимателно подробната инструкция със ситен шрифт. Това беше нужно, за да знам с какво мога да смесвам вълшебното яйце. Колко хубаво, че вместо омекотител, мога да използвам етерични масла за допълнителна свежест за спалното бельо и за кърпите! Запознах се и екопрограмата, която досега скучаеше.

Рискувах с първата ми пералня със светли чаршафи влезе в пералнята с EcoEgg. След 2 часа извадих наистина свежо пране, което искреше от белота и беше дори по-меко, отколкото при употребата на стандартен омекотител. Така започнах да пера с яйцето сериозен дял от ежеседмичния куп тъкани. С времето се престраших да пера екологично и фини дрехи, така че да не се налага да ги третирам с химикали. Яйцето се справя добре и с това.

Поради факта, че дрехите ни за навън, особено тези на детето ми, поемат много прах, често петна, продължавам да използвам стандартен препарат, но с идването на лятото ще се престраша и тях да пера с яйцето. За силно замърсени тъкани ползвам биопрепарат за петна, но и дезинфектант, който не е еко, затова ги пера стандартно.

Това, разбира се, е само началото на моята екоеволюция в прането. Тя „върви“ по-добре с медитацията ми с поглед, вперен в движението в кръг на барабана. Понякога е нужно малко смелост и повече четене, за да видиш, че има достъпни решения на големите проблеми. Е, аз открих поне няколко и съм по-еко от преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.