Родителство

Кутия с вяра, надежда и любов до поискване


Ще ви разкажа историята за моята жълта кутия щастие. Когато преди няколко години разбрах, че ще ставам майка, почувствах взрив от емоции, но не и желание да пазарувам. В редките случаи, когато отидох до магазин за детски и бебешки дрехи и стоки, изпитах ужас от огромния избор на неща, част от които не знаех за какво служат.

За моя радост и облекчение, съм израснала в голяма, женска фамилия, с разлика между поколенията между 7 и 14 години. Затова пазим много принадлежности, които са преминавали от дете на дете през годините. Също така моя близка приятелка ми подари количката, коритото, столчето от децата си, а също и много дрехи.

Приех ги с радост, защото знаех, че са заредени с любов и много хубави спомени, и ,разбира се, с благодарност, защото ме облекчаваха от част от подготовката за бебето.

Кутия за „Слънчо“

Аз купих на бебето си малко неща, повечето от които не помня. Най-скъпата вещ, която извиква у мен усмивка и сега, е голяма жълта картонена кутия. Открих я в магазин за мебели – беше цялата в слънчогледи и аз веднага си представих, че там ще събирам дрехите за бебето. Кутията бързо се запълни с малки бодита, одеало, терлички, козметика, беберони и… зачакахме сина ни. Между другото, без да има конкретна връзка, го наричаме „Слънчо“. Странно, нали?

„Нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо назаем“ за щастие

И така, с „нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо назаем“ детето ми дойде на белия свят и се включи в кръговрата на живота. С времето дрехите умаляха, появиха се нови, през няколко месеца сменях съдържанието на моята кутия щастие. Щом порасна, синът ни започна да я използва за ферма на животните ни, после залепи стикери с Маккуин на капака, но…както се казва „такъв е животът!“

Кутия щастие „до поискване“

Аз продължих семейната традиция да предавам на следващите деца в семейството и сред моите приятели запазени и здрави детски вещи и дрехи. Вярвам, че да споделиш своята радост от живота, който (съз)даваш, чрез вещи, дрехи, книги, е възможност да кажеш „благодаря“ за шанса, че си станал част от кръговрата на света.

Невероятното е, че подарени от мен дрехи са се връщали у нас в същата тази кутия щастие „до поискване“, и отново сме ги използвали. Когато стана ясно, че моя приятелка, самостоятелна майка, ще има дете, събрах в нея дрехи и играчки, и я изпратих с любов за бебето. „Нарекох“ я да предаде нататък щастие, което аз изпитвам заедно с детето си. Този път кутията не се върна у дома, но стана къща за кукли.

Предай нататък

След като се разделих с моята кутия за щастие, открих, че има и други подобни кутии. Tsuky baby box, аналог на финландските кутии за сън за бебета, например е отговор на онзи, незнайно защо, първи въпрос в съзнанието на всяка майка: „Къде ще спи бебето?“. Тя съдържа най-необходимите неща за първите, най-трудни месеци. Носи и надежда и вяра, че има утре, особено когато става дума за семейства в нужда.

Екипът на Tsuky baby box насърчава майките, които ползват техните продукти – кутия за сън, дрехи, козметика и вещи, да предадат вече умалелите легла и дрехи, в полза на родители в нужда. Съвместната им инициатива с фондация „За нашите деца“ – „Предай нататък!“ има за цел да подкрепи материално, емоционално и с всекидневни действия жените, които поради различни причини, обмислят да се разделят с детето си след раждането.

За тях е важно да осъзнаят, че могат да се справят с предизвикателствата си, и че имат сериозна причина да го направят – имат дете, легло, в което то да спи и най-необходимото за началото. Но най-вече, че някой вярва в тях и споделя надежда за техните деца.

Децата дават най-ценния урок по споделяне

С годините забравяме малко по малко радостта от това да създаваме, да споделяме, да бъдем заедно. Парите, ежедневието ни притиска, и губим връзката с останалите в кръговрата на живота. Децата са тези, които ни припомнят, че сладоледът за двама е по-вкусен, а тениската на Metallica от татко, перлите на мама или дървото в двора, ни свързват с тях повече, отколкото фамилията в името ни. Понякога дали ще оставим следа в живота на другите зависи от една кутия вяра, надежда и любов, която да споделим.

Снимка: https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.