Моите женски трикове да запазя разсъдъка си в условия на домашен офис-училище

Автор: ©

Като хоумофисър от дълго време, аз не се сблъсках с шока да превърна дома си в работно място. Разбира се, наложи се да подобря организацията си, да преглътна факта, че ще давам торта на всички за 2 часа тишина, но не успях да се примиря, че бавно и безмилостно, въпреки огромните ми усилия, се превръщам в безформено пижама-анцуг-същество. Да, някак е неизбежно измежду два Зуум разговора или текста да пусна пералня, да готвя, да права диктовки („Мамо, сложи си рокля и шлем като госпожата“), но в цялата суматоха удобните дрехи взимат връх над естествената ми суета. Затова, дори и пременена за пред хора от кръста нагоре понякога, реших да не нарушавам 3 основни правила, за да остана човек, жена с разум и стил, която не се плаши от отражението си в огледалото (често).

1. Дори и вкъщи, имам и спазвам работно време. Това значи, че съм на линия за служебни задачи след 9 часа сутринта и се изключвам след 18,30 -19 часа, за да наваксам с домашните задължения и удоволствия. Разбира се, особено сега, съм овъртайм, но това не е правило. Работното време, включително паузата за кафе или за обяд, са важни, защото без здравословен ритъм, спринтът за работа свършва рязко с безсъние от умора, зле свършена работа и с дългосрочни последствия за личния и домашен мир. Ако мога да дам една препоръка в тази посока, то тя би била да потърсите съвет и да прочетете как да стимулирате и запазите своята Супер продуктивност от Силвина Фурнаджиева.

2. Успешното поддържане на външния вид и здравето за мен означава да знам от какво има нужда тялото ми, да се вслушвам в него и не на последно място да следвам лесна и бърза рутина, която ми дава усещане за чистота, самочувствие и здраве, разбира се. Аз рядко слагам грим, но не мога без крем за лице и парфюм. Имам парфюм за делник и за празник. Единият е по-лек и ненатрапчив и го използвам, когато просто…работя или чистя, мързелувам. Вторият – силен и въздействащ, е за работни срещи с живи хора, за разходка навън, срещи с приятели – накратко за пред хора. Последните месеци направиха по-труден и предизвикателен избора на козметика и парфюми. Те са достъпни в магазини и извън моловете, но удоволствието от този тип шопинг се промени. Затова, след известно проучване на предпочитания от мен онлайн пазар, аз се доверих на е-магазин, в който намерих търсените от мен аромати на добра цена и най-вече оригинални. Парфюмът е лична работа и удоволствие, автентичността обикновено най-често е подлагана на съмнения при козметиката, но този път тях ги нямаше дори като милинотка в аромата ми. Но той изисква и когато ухая, както обичам, изисквам от себе си повече и работя по-добре.
Image by congerdesign from Pixabay
3. Времето е най-ценният ресурс на един фрийлансър. Обикновено той се опитва да свърши повече задачи по-добре за по-кратко време, за да освободи време за втори, трети проект, за близките си. Затова, както казах, управлението на работните часове е важно. Но е важно и да имам време за себе си, за да мисля, мечтая, почивам качествено, преди отново да се върна на работа. Едно нещо ми напомня да не забравям, че и аз съм Човек – моите часовници. Аз имам два основни часовника – сребърен и златист. Както предполагате – нося ги според бижутата си, или според настроението. Лятото например ми е сребърно, а перлите вървят със злато. След излизането от пролетния локдаун, за да се поздравя, че се справихме, започвах да търся часовник, който да отбележи тази победа. Исках нещо свежо, може би с повече от един цвята, или от два вида метал,кожа или…Нямах идея какво, но вярвах, че ТОЙ, моят часовник на победата, ме чака. Бях търпелива и открих в онлайн магазин, в който има находки за колекционери на разумни цени . Ще го сложа на ръката си и щом приключи и този локдаун. Надявам се, че този часовник ще отброява повече време тишина вкъщи, много минути и часове в разходки и срещи с близки и приятели, ще улавя мигове от пътешествия. Но най-важното е, че ще почета себе си.

Локдаунът и хоум офисът подложиха на изпитание вярванията за това, което сме, когато се изправим срещу огледалото си. Аз ли съм или не съм? Харесвам ли се? Колко струвам и струвам ли си? Имам ли време?
Аз не се гледам често в огледалото в коридора ни, разчитам на усещането си за вътрешна цялост, на чувствителността на сетивата си, за да стъпя на земята и продължа напред. Рутината в грижата за себе си, малките жестове на здравословен егоизъм и знаците, че ни има, са важни. Крем, парфюм, часовник, време за самолюбов е добро начало.
Снимки: https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.