3 въпроса към институциите за началото на учебната 2020/2021

До
Министерство на образованието и науката
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика

Уважаеми министри,

Аз съм обикновен родител на първокласник. Също така съм активен гражданин и буден човек, който иска и развива критично мислене в своето дете.
Това вероятно противоречи с идеята ми да се обърна към Вас чрез Фейсбук, но това е само загрявка.
И така:
Искам аргументиран отговор на няколко въпроса от Вас, тези, които взимате решения за бъдещето на моето дете и ги прилагате с моите пари на гражданин, който си плаща чинно данъците.

1. Защо в средата на юли, два месеца преди началото на учебната година, имате смелостта да взимате непоследователни, но категорични мерки, които застрашават крехкото ни здраве в условия на корона пандемия, а в същото време за началото на учебната година се говори с недомлъвки, с условности и без дебат? Разбирам, че бързите пари са в кръчмите, в дискотеките и на бара край морето, но кое ще Ви донесе повече дългосрочни дивиденти – евтините умове за по водка в капанчето, или развитите идеи на децата в училище?

2. Ако представителите на правителството са се впечатлили много от равенството в здравните заплахи между протести в името на промяна и животът с коктейл в ръка и с жива музика, то аз питам – кое ще запомни историята от тези две събития? Клоня към първото, въпреки че ние отгледахме тези деца по протести и вече им губим бройката. Там си похарчихме ума, ентусиазма, парите, които не сме изработили на момента, за да има къде да ги харчим в бъдеще и за бъдеще. Този аргумент едва ли ще Ви впечатли много, но ако сметката от бара ви е по-скъпа, не използвайте фразата „децата са нашето бъдеще“ повече. Клише е. Винаги е било.

3. Никой, никой не попита родителите как искат, могат, желаят да се обучават децата им. Родителите сме във ФБ, който не е достоверен източник, в репортажите на медиите, но ни няма при обсъждането на който и да е документ, който да определи дали учениците ще се обучават дистанционно, смесено, наживо. Вярно е, че през всички нас минаха анонимни анкети по този повод, но вече 2 месеца по-късно никой не пише и коментира какво следва от това мнение. Никой не се сети, че малко подготовка и работа с родителите ще е от полза на всички. Лаптопите и интернетът не решават проблемите. Те са средство. Поклон пред учителите, които изнесоха извънредната учебна година на „проба-грешка“, но аз, като родител, а също и много други като мен, не можем да си позволим и не сме обучени за легитимно дистанционно обучение. Образованието на детето ми не е експеримент, както моето например, което мина през няколко образователни реформи! Аз научих почти всичко, което ми върши работа днес, извън системата и със собствени средства.

Ако ще протестирам за нещо, това ще е заради това – за да престанете да се отнасяте към образованието като към платен вот – евтин и краткосрочен! Искам предвидимост и гъвкава система с бъдеще, за да не ги потърся другаде!
Накрая искам от Вас само едно – да поемете отговорност за важните неща – здравето и образованието! Да видите, че в ръцете Ви е бъдещето на образованието, което е по-скъпо от „ден година храни“, и има нужда от стабилни учители, спокойни родители и система, която има хоризонт за развитие. Аз вярвам в българското училище! Повярвайте и вие в него, преди да изгубите учениците си и родителите им! Ако не, ще имате много евтини умове, които ще храните скъпо!

Мая Цанева,
родител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.