8 март 2021 г.

Диалог в неделя, 7 март

– Мамо, кога e Денят на мама?
– Утре.
– Добре. Готвя ти изненада (оказаха се три карти от Броустарс, едната на Шели). А ти ще се обадиш ли на баба?
– Да, разбира се.
– А тя на баба Доре? (прабаба му)
– Баба Доре е звездичка. Може само да си помислим нещо хубаво за нея.

8 март е и всеки ще каже нещо по темата. Ето и моите 5 минути.

Аз пораснах във време, в което това беше Денят на мама. После времената рязко се промениха и 8 март стана Ден на жената/професионалистката/феминистката/ за парти и маникюр/ за подкрепа на жените жертви или в немилост/за борба с неравенство и т.н. Така и не разбрах хумора, а и за моя радост никой покрай мен не е казвал тъпи вицове за пияни вещици на 8 март. Мъжете около мен са и са били възпитани да подаряват лалета, минзухари и т.н на жените покрай себе си, защото това е Денят на мама.

Към днешна дата и за мен това е Денят на майката. Всичко започва с НЕЯ – тази, която имаме, или сме имали, която ни липсва, или ни идва в повече, която е винаги някъде в и около нас.

Всяка от нас е майка заради децата около нея – родни, обичани, споделени, неочаквани, недочакани, изгубени и намерени. Те откриват в нас част от майката, от която има нужда в различен момент от живота си, с различен нюанс и сила. Затова и детето чест открива майка в учителката си, в леля си, в авторката на любимата си книга, в героиня от филм, песен.

Но майката е и тази, която задава модела на поведение, което детето търси или избягва в своите избори занапред. Затова и да си майка и родител е отговорност, която няма еквивалент. И всеки ден тя, майката, знае, че няма време да се губи в изборите си, а трябва да търси и знае своя път, защото след нея върви детето ѝ.

Срещам и работя с много прекрасни жени, от които съм откраднала и красота, и ум, и занаят. Знам и също толкова достойни мъже, които имат зад и до себе си майки, от които са се учили, но и самите те са научили на повече уважение и самолюбов, защото ги обичат и ценят. Балансът е тънък и се крепи на крехката връзка майка-дете.

През 2020 г. думите „Обичам те, мамо!“ звучаха много по-често от преди. Придобиха плътност от любов, засоляха от сълзи, от незададени или твърде много въпроси, от закъснели признания, но също така и станаха по-кадифена меки. Деца изгубиха майките си. Майки изгубиха децата си. Деца намериха майките си. Майки се свързаха по-силно с децата си.

8 март 2021 г. има смисъл заради тези майки и деца, които разбраха, че майчината сила и любов се предава по-силно от вирус, лекува и наранява, но никога не остава празна. Каквото и да отбелязвате, празнувате, или се гневите, помнете, че в началото и в края стои майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.